EFT_bővebben

Mi az EFT? 

EFT – Emotional Freedom Technics, magyarul: Érzelmi Felszabadítás Technikája. Az Érzelmi Felszabadítás Technikáját Gary Craig (USA) fejlesztette ki az ember testi- és lelki problémáinak a megoldására.  Ez egy energia-pszichológiai módszer, amely egy ősi keleti – meridián végpontokat kopogtató – gyógyító technikát ötvöz a legújabb biokémiai és kvantumfizikai – biológiai információáramlással, érzelmekkel, epigenetikával, energiával foglalkozó – kutatások eredményeivel.

A technika:

  • EGYSZERŰ; alapfokon 4 nap alatt tökéletesen elsajátítható, és önállóan használható magunkon, illetve a szeretteink körében – akár észrevétlenül is
  • HATÉKONY; kezdő szinten 50%-os, mester szinten 90%-os eredményesség
  • GYORS; bármikor, bárhol, azonnal használható stresszoldásra, fájdalom csillapításra, és a hosszabb terápiák során is napi 5-18 perc önállóan végzett Érzelmi Felszabadítás Technikája eredményre vezet
  • semmilyen eszköz nem szükséges hozzá, olyan mint az akupunktúra – tűk nélkül
  • semmilyen előképzettséget nem igényel
  • fokozza más technikák hatékonyságát
  • rugalmas; a kliens igénye szerint finomabban vagy drasztikusan közelíthető a probléma
  • diszkrét; nem muszáj kiteregetni a szennyest, ha nem akarunk beszélni róla

Az Érzelmi Felszabadítás Technikájának titka abban rejlik, hogy egyszerre foglalkozik gondolatokkal, érzelmekkel, valamint a test energiarendszerével. Léteznek olyan természetes gyógymódok, amelyek elsősorban a test energiarendszerére hatnak, (akupunktúra, akupresszúra, masszázs, jóga, reiki, prana nadi, kineziológia, SVT, stb.) és léteznek olyan gyógymódok, amelyek inkább a gondolatokkal és az érzelmekkel foglalkoznak (információk gyűjtése, pszichológia, coach, agykontroll, NLP, belső utazás, meditációk, programozások, megerősítések, stb). Mindkét fajta alternatív gyógymódot régóta használják az emberek, és mivel a test és a lélek szoros összefüggésben van, ezért sokszor nagyon jó eredményt hoznak mind fizikai, mind lelki síkon. Az elmúlt néhány évtizedben mégis több mint 100 pszicho-energetikai (vagy energia-pszichológiai) módszer alakult ki, amelyek a kétféle megközelítést ötvözik. (Ezeket a technikákat az ACEP világszövetsége fogja össze). A pszicho-energetikai módszerek közül a legjelentősebb az Érzelmi Felszabadítás Technikája (EFT), amely a modern biológiai kutatások eredményein és az ősi kínai meridián gyógyászaton alapszik.

Az Érzelmi Felszabadítás Technikája kialakulása

Az EFT Gary Craig (Stanford, mérnök, személyiségfejlesztő) nevéhez fűződik, aki biztosítási ügynökként dolgozott, és érdekelte az üzleti siker lelki-, pszichikai háttere. Roger Callahan pszichológusnál tanult egy igen bonyolult technikát, amit mérnöki hozzáállással továbbfejlesztett és leegyszerűsített. Callahan egy ősi kínai kopogtatási technikát alkalmazott, ami az akupunktúrához hasonlít, és izomtesztet (kineziológia) használt, hogy célirányossá tegye a kopogtatási technikát. Meglepő gyorsasággal volt képes ily módon fóbiákat elmulasztani.  Gary Craig zseniális felfedezése a kopogtatási folyamat pontos kivitelezése, amellyel az elmét és a testet összhangba lehet hozni egy-egy konkrét problémával kapcsolatban. Ő volt az, aki rávilágított, hogy a problémák hátterében lévő események, történetek és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek jelentik a kulcsot.  A fő meridián végpontok használatával, a szubjektíven azonnal érzékelhető eredményeket mérhetővé téve „generáljavítássá” egyszerűsítette a folyamatot, amivel egy hihetetlenül gyors és hatékony módszerhez jutott. Egy amerikai veterán kórházban próbálta ki hivatalosan egy hatnapos intenzív kezelés során, ami után hiteles eredmények születtek, és az évtizedekig poszttraumatikus szindrómában szenvedő betegek egészségesen távozhattak a kórházból (1994).

Az EFT célja

Tudjuk, hogy a problémáink többségének oka lelki eredetű, ezért kézenfekvő, hogy foglalkozzunk a lelki síkkal – az Érzelmi Felszabadítás Technikája a lelki okok rendezésére hivatott. Az EFT nagyon látványos, nagyon gyors, nagyon praktikus, nem avatkozik a testbe, fájdalommentes, nem használ gyógyszereket vagy műszereket. Ennek ellenére nem egy orvosi kezelést helyettesítő gyógymódról van szó; ha tüneteink vannak, természetesen forduljunk orvoshoz, és fogadjuk meg, amit az orvos előír. Az a megállapítás áll az EFT hátterében, hogy minden negatív érzelmünk alapja valamilyen energiablokk vagy energiaszakadás, „zárlat” a testünkben. Az Érzelmi Felszabadítás Technikája ezeknek az energiablokkoknak a megszüntetésére alkalmas, ezzel elindulhat az energiaáramlás, ami majd változásokat von maga után. Az EFT célja az elakadt energia megmozdítása.

Anyag vagy energia

Minden dolognak tekinthetjük a fizikai oldalát, és tekinthetjük az energia oldalát is, pl. a fény foton vagy hullám, illetve „a sejt anyag vagy energia” /Szentgyörgyi Albert/. A problémáinknak is van érzelmi vetülete (lelki háttér), és testi vetülete (fizikai fájdalom). Az EFT- gyakorlása során kiderül, hogy a fájdalom a negatív érzelmek egyértelmű testi megnyilatkozása, pl. a térdfájás oka lehet egy rossz kapcsolat, amitől egyre stresszesebbek vagyunk. A lelki és a testi érzéseink ugyanannak a dolognak a két különböző oldala, ezért amikor az egyiket megváltoztatjuk, óhatatlanul megváltozik a másik is, és fordítva. Az Érzelmi Felszabadítás Technikája alkalmas arra, hogy akár a lelki oldal felől, akár a fizikai oldal felől közelítve megoldja az egyszerűbb fájdalmakat, problémákat, pl. fejfájás, emésztési probléma, de használható pánik, depresszió, vagy féltékenység esetén is, amelyek oka szintén a lelki háttérben keresendő.

Stresszoldás EFT-vel

Selye János, neves tudósunk foglalkozott a stresszel a múlt század közepén, és arra a következtetésre jutott, hogy a stressz kezelés módszerét kellene megtalálni ahhoz, hogy megelőzzük a testi tüneteket, a betegségeket. Az EFT pedig éppen egy stressz kezelő módszer, ami segíthet a betegségmegelőzésben. Mi a stressz? A negatív feszültséggel telített ÉRZELEM (düh, félelem, lelki fájdalom, irigység, stb.) és az azt kísérő FIZIKAI VÁLTOZÁS A TESTBEN = STRESSZ, (elpirulás, elsápadás, érösszehúzódás, izomfeszülés, szívdobogás, tenyérizzadás, kapkodó légzés, elgyengülés stb.).  Amit a kliens mond, az egy tünet, ami valamilyen stresszt jelez, és ami mögött egy lelki kiváltó ok található. Mélyebb oka is lehet annak pl., hogy valaki nem tud elhelyezkedni, nem tud teherbe esni, vagy rossz a párkapcsolata, és ez a lelki ok EFT-vel oldható. Egy Érzelmi Felszabadítás Technikája kezelés során kiderül, hogy milyen trauma vagy hiedelem áll a tünet hátterében.  A rossz érzés, a stressz okozza, hogy nem tudunk jól szerepelni az állásinterjúkon, vagy nem tudunk jól vizsgázni. A párkapcsolatban jelentkező stressz jelentős része megoldható  EFT-vel még akkor is, ha csak a pár egyikét kezeljük, mert ha az egyik fél elkezd változni, akkor az szükségszerű változást hoz a kapcsolat minőségébe. (Nem azt oldjuk meg, hogy rossz a párkapcsolat, hanem azt oldjuk meg, hogy mit érzünk ezzel kapcsolatban a testünkben és a lelkünkben.)

Genetika és EFT

Eddig azt tanultuk, hogy viselkedésünk-, alakunk-, testfunkcióink-, betegségeink szempontjából a genetika meghatározó. A legújabb kutatások szerint viszont a gondolatainktól, szándékunktól, meggyőződéseinktől, hiedelmeinktől függően jutnak érvényre a génjeink. (Az epigenetika tudományága foglalkozik ezzel.) Az önkorlátozó, bennünket hátráltató gondolataink, meggyőződéseink, hiedelmeink az Érzelmi Felszabadítás Technikájával felfedezhetők és megváltoztathatók, ezzel a „génkifejeződést” befolyásolhatjuk, ami meglepően kellemes hatással van az életünkre. Kiderült, hogy bár örököltünk kellemetlen géneket, életünk során ezek nem feltétlenül kell, hogy megmutatkozzanak.

 

Hogy működik az Érzelmi Felszabadítás Technikája

Ha behunyjuk a szemünket, és egy felhőkarcoló tetejére képzeljük magunkat, amint a tető szélén állva lenézünk, akkor legtöbbünkben stressz reakció jön létre, és testi érzések keletkeznek (pl. összeszorul a gyomrunk, elgyengül a lábunk, szívdobogásunk lesz, melegünk lesz). Valójában talán egy karosszékben ülünk, és biztonságban vagyunk. Tehát nem az a fontos, hogy valójában mi történik, hanem az, hogy mit gondolunk közben, és ennek hatására mi történik a testünkben. A televízió egy energiával működő gép, amiben néha zárlat vagy energiaszakadás van, és a képernyőn csak apró vibráló pontok sokaságát látjuk. Ehhez hasonlóan a sejtjeink is energiával működő „gépek”, és éppen úgy zárlat vagy energiaszakadás jöhet létre bennük, mint a televízióban. Az energiaszakadás (energiablokk) valamely rossz gondolat vagy tapasztalat miatt alakul ki, az energiaszakadás a stresszreakció, és a szervezet válasza erre egy negatív érzelem illetve egy rossz testi érzés. Az EFT az energia szakadással foglalkozik, melynek következtében megváltozik a rossz gondolat, és megszűnik a rossz testi- és lelki érzés. Ha sűrűn eszünkbe jutott a rossz gondolat, akkor talán kialakult bennünk a „negatívumra figyelés szokása”.  Ennek a negatív szokásnak a megváltoztatásához az Érzelmi Felszabadítás Technikájának rendszeres (vagy rendszertelen :-)) használatára lesz szükség. Tapasztalat szerint egy-egy komolyabb probléma megoldása 6-10 alkalmat vesz igénybe, heti rendszerességgel másfél-két óra időtartam. Ennél lehet kevesebb is és több is a probléma jellegétől függően.

A probléma megoldása természetesen ránk vár. A kezelések arra hivatottak, hogy kialakuljon a megoldással kapcsolatos pozitív előérzetünk, kialakuljon bennünk a „jól érzem magam” szokása. Ezzel kreatív, problémamegoldó állapotba kerülünk, erőssé válunk, képessé válunk a problémát magasabb szintről nézni, átértékelni. A korábban kilátástalannak tűnő vagy a tőlünk független, megváltoztathatatlan probléma is átalakul, és megoldhatóvá válik.

Mit csinálunk EFT kezelés közben?

Kényelmesen leülünk, beszélgetünk, és utánozzuk az EFT-kezelő nagyon egyszerű mozdulatait. (Ennyi! Minden más csak magyarázat.)

Önszuggesztió?

Az Érzelmi Felszabadítás Technikája egy tűmentes érzelmi akupunktúra, de nem használunk tűket, hanem ez egy kopogtató technika; tű helyett az ujjaink hegyével kopogtatjuk a fontos akupunktúrás vagy akupresszúrás pontokat. Eközben mondunk valamit, és az, amit mondunk, és ahogy mondjuk, legalább olyan fontos, mint maga a kopogtatás. A negatív mondatokkal előhívjuk a bennünk lévő energiablokkot, a kopogtatással pedig megszüntetjük. Kopogtatás nélkül a mondatok ismétlése önszuggesztió, kopogtatással viszont a már beszuggerált programokat oldjuk, azaz az önszuggesztió ellenében hatunk. A pozitív mondatokkal pedig végleg kitöröljük a korábbi negatív önszuggesztiók személyiségünkre gyakorolt hatását. A mondatokkal arra ösztönzi az EFT-kezelő a klienst, hogy könnyedén figyeljen arra a problémára, amin éppen segíteni akarunk, és a kopogtatás az ezzel kapcsolatos feszültséget, stresszt csökkenti. (Létezik olyan sikeres kezelés is, amely során a problémáról szó sem esik, azaz nem szükséges feltétlenül kiteregetni a szennyest, elég, ha csak gondolunk rá.) Picit felidézzük a stressz reakciót, kopogtatással energiát küldünk oda, és ezzel oldódik, majd megszűnik a stressz.

Hinni kell benne?

Nem kell hinnünk abban, hogy az EFT működik, mert percek alatt tapasztalni fogjuk a megkönnyebbülést vagy a változást. Törvényszerű, hogy kopogtatás közben azonnal, látványosan csökken a rossz érzés. (Gyakran a probléma is megoldódik egyetlen EFT kezelés után, pl. konkrétan idegesített valami, tisztázódott bennünk egy kapcsolati probléma oka, rágódás a múlton, aggódás jövőbeli dolgon, kétségbeejtő helyzet, repülés fóbia, csokoládé függőség, megszűnt egy fájdalom.) Abban viszont hinnünk vagy bíznunk kell, hogy az Érzelmi Felszabadítás Technikájával rendbe jöhet egy komolyabb problémánk (súlyos betegség, párkapcsolat, munkahely, túlérzékenység, poszttraumatikus stressz szindróma, túlsúly, vagy egyéb gond), különben nem fogjuk akár hónapokon keresztül napi 5-15 percig önállóan (vagy heti 1 x 1,5 órát terapeutával) használni a technikát. Sokunk számára igen vonzó, hogy aktívan vehetünk részt a folyamatban, pontosan érzékeljük, hogy mi történik, mi magunk fedezzük fel az összefüggéseket, és mi magunk találjuk ki a megoldást.  Az akadályozó hiedelmek automatikusan átalakulnak, és emiatt az EFT kezelések során láthatóan energikusabbá, könnyedebbé válunk.

 Tudományos háttér

Nagyon sok problémánk az energia hiányára vezethető vissza. A bőrünkön a fő meridián (energiacsatorna) végpontok elektromos ellenállása nagyságrendekkel kisebb a többi pontnál, ezért könnyű itt energiát a testbe juttatni. Az ujjaink hegye pedig, amivel ütögetünk, energia kilépési pontok, tehát energiát viszünk be velük oda, ahova szükséges. A pontok közvetlen összeköttetésben vannak az agynak azzal a részével, amelyik a stressz reakciót kiváltja. Tehát a kopogtatásnak az a lényege, hogy a stressz reakciót (üss vagy fuss) tudjuk csökkenteni, nagyon direkt és nagyon gyors módszerrel. Az ezt alátámasztó tudományos kísérletek folyamán a stressz hormonok szintjét mérték egyórás kopogtatás előtt és után, és minden más módszernél lényegesen jobban csökkent a stressz hormonok szintje. A stressz szint változás is mérhető (létezik stressz szintmérő készülék), jelentős különbség alakul ki a kopogtatás előtt és után, ami nagy mértékű energianövekedést jelent a testben. A kopogtatás előtt és után készült vérkép felvételeken is egyértelműen kimutatható a változás. A folyamatban szerepet játszik az, hogy a kötőszövet ill. a sejtfal folyadékkristályos szerkezetű, ami nagyon gyors információtovábbítást tesz lehetővé a testben. Ma már közismert tény, hogy a testünkben kódolva van minden emlékünk, minden kép, amit valaha láttunk, minden szöveg, amit olvastunk, minden körülmény, amit átéltünk, ennek is jelentősége van, mert éppen a megfelelő információ kerül elő a múltból a folyamat során. Könyvek: Dr. Bruce Lipton: Tudat a belső teremtő (a sejtek mágiája, a hiedelmek biológiája), Dawson Church: Génjeink csodája.

Lelki nagytakarítás

Egy probléma kezelése átlagosan 6-7 alkalmat vesz igénybe (lehet több és kevesebb is). A legelső kezelés után figyelmeztetjük a klienst arra, hogy az Érzelmi Felszabadítás Technikája olyan, mint egy nagytakarítás. Először még nagyobb rendetlenséget csinálunk, mint amilyen volt; kicsit megbolydítjuk a lelkünket, utána azonban minden a helyére kerül. A kopogtatásnál fölbukkanhatnak – ez nem mindenkinél fordul elő – olyan emlékek, olyan gondolatok, amiktől átmenetileg lehet, hogy szokatlan dolgok történnek (pl. rossz álom, furcsa viselkedés, intenzívebb testi érzés), ez kb. 2-3 nap alatt lecseng, utána viszont sokkal jobban érezzük magunkat. A kezelések során természetesen megmaradnak az emlékeink, megmarad a természetes mértékű gyász, szomorúság vagy egyéb érzelem, és tökéletes marad az érzékelésünk is. Mindössze a túlzott mértékű, tárolt, negatív érzelmektől szabadulunk meg, amelyek ezután nem fogják akadályozni gátlások, görcsök, leblokkolás, vagy egyéb hátráltató reakciók formájában a további életünket. Nem csak múltra vonatkozó kezelés végezhető EFT-vel, hanem bármilyen jövőre vonatkozó eseményről is „lehámozhatjuk” a visszahúzó gondolatokat és érzelmeket.

Akaraterő, pozitív megerősítések

Van, amikor hiába akarunk valamit, mégsem megyünk semmire, „kevés az akaraterő”. A kineziológia eredménye, hogy kiderült; a tudatunk és a testünk (a testünkben tárolt tudatalatti információk) nem feltétlenül vannak közös nevezőn. Sok évvel ezelőtt végeztek kineziológiai kísérleteket pl. sikertelenül fogyókúrázó nők esetében, akik azt hangoztatták, hogy le akarnak fogyni, de a kineziológiai teszt egyértelműen azt mutatta, hogy a testükkel nem akarnak lefogyni. Ilyenkor kevés az akaraterő, a tudatalatti erők (programok) erősebbek, és nem sikerül lefogyni. A pozitív megerősítések az emberek 40%-ánál nem működnek, ennek ugyanez az oka: a tudat akar valamit, de a „tudatalatti” valamiért nem akarja. Negatív meggyőződések, érzelmi megrázkódtatások állnak a háttérben, amelyek EFT-vel megváltoztathatók.

/Markó Krisztina/

______________________________________________________________