Egészség_táplálkozás 9 pontja

 Táplálkozás – az egészség legfőbb titka

„Abból vagyunk, amit megeszünk.” Testünk sejtjei pár nap / pár év alatt kicserélődnek. A táplálék a gyógyszerünk, biztosítja a megfelelő emésztést, a jó erőnlétet, az egészség egyik alapvető pillére. „Ha rosszul táplálkozunk – az orvos tehetetlen. Ha megfelelően táplálkozunk – orvosra nincs szükség.”

Figyeljünk az étel mennyiségére, minőségére, tápanyagtartalmára. Ha hiányok lépnek fel, a megújulás tökéletlen lesz, a testfunkciók romlanak, a szervezet kompenzálásra kényszerül, és hosszabb-rövidebb idő elmúltával váratlanul kimerül. Ennek elkerülésében segíthet 10 bölcsesség az alábbi könyvek, jóga-konyhai ismeretek és a tapasztalatok alapján.

 

Könyvek:

  • Bercher: Táplálkozásunk titkos dokumentumai
  • Dufty: Cukorblues
  • Grimm: A leves hazudik
  • Eva Kapfelsperger, Udo Pollmer: Halál a konyhában
  • F. Batmanghelidj: A tested vízért kiált!
  • Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve, a magyar makrobiotika kézikönyve
  • Gyógynövényekről, ásványi anyagokról, vitaminokról – 19 orvos tollából
  • Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség
  • Ghislaine Lanctot: Az egészségügyi maffia
  • Harvey és Marilyn Diamond: Test kontroll (mit-mikor-mivel? Életerő életfogytig)
  • Máray Géza több évtizedes kutatómunkája /Gödöllői Agráregyetem, környezet-táplálkozás-egészség/

 

  1. Minél nyersebb ételeket fogyasszunk!

A sejtjeinkben és a kapilláris ereinkben lévő folyadékok összetételének különbsége mérhető, és ez az érték egyértelmű összefüggésben van szervezetünk életerejével. Nyers koszt esetén a legnagyobb, hagyományos koszt esetén jóval kisebb, halál esetén pedig megszűnik a különbség.

A feldolgozás során egyre távolabb kerül az étel a természetestől, egyre inkább csökken benne a természetes anyagok, az életenergia aránya. (Darabolás, szeletelés, reszelés, turmixolás, rövid idejű párolás kissé csökkenti. Főzés, sütés, adalékok hozzáadása, konzerválás jelentékenyen csökkenti, a mikro-sütőben való melegítés nullára csökkenti az életenergiát.)

A túlzottan feldolgozott ételek (kész krémek, ömlesztett sajtok, felvágottak, májkrémek, konzervek, fóliás-, tartós-, féltartós termékek) legtöbbször rengeteg hozzáadott szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyek a természetestől teljesen eltérően hatnak ránk. (Aroma, tartósító, sűrítő, savanyító, ízfokozó, állagjavító, emulgeáló, színező, antioxidáns, stb., és ide tartoznak a gyógyszerek, valamint a szintetikus vitaminok is!) Hogyan hatnak? Azonnal védekezésre kényszerítik testünket; megváltozik a vérünk összetétele, pl. nő a koleszterinszint, később pedig salakanyagok vagy méreganyagok formájában hosszútávon terhelik a szervezetünket. Nagy részük összegyűlik lerakódások formájában a májban, az érfalakon, a csontokon, a sejtek között, a zsírszövetben, és számtalan betegséghez vezet – nem azonnal. (Az eredmény: érszűkület, reuma, súlyfelesleg, fejfájás, hajhullás, frontérzékenység, bőrproblémák, stb. stb. stb.)

A főtt étel hasonló hatással van a szervezetre, mint a betegségeket okozó baktériumok vagy a szintetikusan előállított anyagok; hatásukra a szervezetben védekezésképpen fölugrik a koleszterinszint, fölugrik a fehérvérsejtek száma, és a reggeli kakaó után is órákba telik, mire a harckészültség megszűnik. Ha a feldolgozott kész ételeket, ill. a pirított, sült, főtt vagy párolt ételeket nem szeretnénk teljesen kihagyni az étrendünkből, akkor étkezés előtt vagy mellé fogyasszunk nyers ételt is, ezzel a szervezet számára elfogadhatóvá tesszük a főtt ételeket.  Ha a kedvenc főtt ételünk mellé elrágcsálunk néhány sárgarépa karikát vagy bármilyen nyers zöldséget, a szervezet nyugalmi állapotban marad.

Ha melegítjük a nyersanyagokat, azt kíméletesen, rövid ideig tegyük, hogy minél több tápanyag, életerő maradjon benne. Bátran fűszerezzünk gyógy-fűszernövényekkel! A rövid ideig hevített (félig nyers) táplálék nem terheli a szervezetünket (igazi kínai konyha – ízfokozók nélkül).

A fentiek miatt fogyasszunk minél nyersebb, minél természetesebb, minél frissebb ételeket!

A szervezetünk általában a főtt ételekhez szokott, ezért az átállás megterhelő lehet. Keressünk olyan tudományos alapokon nyugvó programot, amely segíti az átállást, életmódváltást.

  1. Főleg gabonát, friss gyümölcsöt, friss zöldséget, hüvelyeseket, magvakat, csírákat, gabonafüvet fogyasszunk,

ezekben változtatás nélkül, teljes formában vannak a természet tápanyagai. Lehetőleg zamatos, finom ízű gyümölcsöket, zöldségeket szerezzünk be. Lehetőleg növényvédő-szerektől és műtrágyától mentes kultúrákból szerezzük be a zöldséget, gyümölcsöt, gabonát. Hetente egyszer együnk hüvelyest /nem génkezelt szója, borsó, bab, lencse, csicseriborsó/.  Mivel a gabona, zöldségek, gyümölcsök egyre kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak (dr. Márai Géza, Gödöllő, Agráregyetem), fogyasszunk mellettük tápanyagban gazdag étrend-kiegészítőket: zöldséglevek, zöldség-gyümölcs turmixok (smoothy), gyümölcslé, gabonafű, gyümölcs-zöldség tabletták. A hüvelyesek okozta puffadást zöldséglevek, probiotikum és gabonafű csökkentik.

Csökkentsük vagy lehetőleg hagyjuk el a fehér liszt, finomított cukor és a só felhasználását az ételeinkben. Ide tartozik a hántolt fehér rizs is. Helyettesítsük a fehér lisztet teljes kiőrlésű minőségi lisztekkel (ha lehet, akkor gomba-fertőzés mentes lisztekkel, valamint vegyszermentes, azaz bio lisztekkel, mert a nem bio teljes őrlésű lisztekben általában több a növényvédőszer maradvány. Az üzletekben általában kapható liszteket  kezelik, hogy ne tapadjanak össze, centrifugálják, hogy ne legyen benne zsizsik, molylepke.) Bővítsük a sort egyéb gabonával (barnarizs, köles, hajdina, kukorica, amaránt, árpa, rozs). A cukrot – ha ragaszkodunk a nagyon édes ízekhez – helyettesítsük más növényi édesítővel (pl. sztévia) mazsolával, kevés mézzel, esetleg barna cukorral. Ha tehetjük, nátrium-kloridot (nem kálium-kloridot!),  tengeri sót használjunk (Parajdi sót, Himalája sót). Hántolatlan barna rizst fogyasszunk, annak tápértéke nagyon magas.

A nagy ellenállóképesség és nagy teljesítőképesség érdekében teljesen hagyjuk ki az étrendünkből a teljesen értéktelen, hosszútávon mérgező táplálékokat: a pékségek és a cukrászdák szinte teljes választéka, fehér liszt, finomított cukor /szacharóz/, valamint chips-ek, margarin, üdítőitalnak minősített színezett, ízesített folyadékok, cola, mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartam – akkor inkább cukor!), rágógumi, sok kálium-kloridot tartalmazó só.

  1. Csökkentsük állati fehérje fogyasztásunkat.

Ha szeretjük a húst, akkor is kevés húsfélét fogyasszunk, és inkább szárnyast vagy halat. A hús emésztése energiaigényes folyamat, csökkenti az energiánkat, az általunk kibocsátott rezgésszám alacsonyabb lesz. Emiatt a hangulatunk romlik, az életerőnk és az életminőségünk csökken, és jóval több kellemetlen dolog történik velünk (ezeknek látszólag nincs közük a húsfogyasztáshoz, a valóságban viszont megfigyelhető, hogy szoros összefüggés van). Másrészt a hús túl sokáig tartózkodik a hosszú beleinkben, ahol rothadásnak indul, és a bomlástermékek visszaszívódnak a bélfalon keresztül a véráramba kellemetlen tüneteket okozva. Harmadrészt a húsban található halálfélelem információ a testünkbe kerül és tárolódik, ez dühre, depresszióra, félelemre hajlamosít bennünket.

Lehetőleg olyan húst fogyasszunk, amely mentes antibiotikumtól, hormonoktól, antidepresszánsoktól, mert ezek a szervezetünkben mérhetetlen károkat okoznak. (Használatukkal gyorsan és betegségmentesen érik el az állatok a vágósúlyt, viszont tápértékük és méreganyag tartalmuk aggasztó). Kevesebb tojást és tejterméket fogyasszunk és minél nyersebb formában. (Betegség esetén gondoljunk a húsmentes étrendre; a felszabadult energiát a szervezet a gyógyulásunkra fordítja.)

Ajánlottak a növényi fehérjék: gabona, zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek. Értékes fehérjében gazdag a pollen, és használhatunk természetes alapú testsúlykontroll készítményt az értékes fehérjék pótlására.

  1. Csökkentsük telített zsír (állati zsiradék, hús, tejtermék) fogyasztásunkat. A zsírok arányát változtassuk meg a telítetlen zsírsavak javára

(olívaolaj, hideg tengeri halak, hidegen sajtolt növényi zsírok, -olajok, /a mangalica és a szürke marha termékek ugyan állati eredetűek, de telítetlen zsírsavakat tartalmaznak/). A margarint hagyjuk el, mert bár növényi, de biológiailag értéktelen, mivel hidrogénezéssel telítik, és a hozzáadott anyagok jóval több kárt okoznak, mint az állati eredetű, de tiszta vaj. A legsoványabb hús is kb. 20%-ban telített zsírokat tartalmaz. Az erek falán a lerakódás megelőzhető zöldséglé, gyógytea, halolaj, olívaolaj, fokhagyma, kakukkfű, ginkó, foti, Shizandra, és Reishi gomba fogyasztásával.

  1. Figyeljünk az ételek társítására.

Helytelen ételtársítás mellet az emésztés óriási energiákat emészt fel feleslegesen. Amikor figyelni kezdünk az ételek megfelelő társítására, akkor az energiánk látványosan nő, tevékenyebb és termékenyebb életet fogunk élni, mint valaha. Úgy állítsuk össze az étrendet, hogy pl. minél kevesebb féle fehérje legyen egymás mellett. (Ne együnk együtt sajtot, tojást, húst, gombát, hogy a fehérjebontó enzimek dolgát megkönnyítsük.) Figyeljük meg, hogy fehérje és szénhidrát együtt fogyasztásakor jobban terhelődik a gyomrunk. Az egyik lúgos, a másik savas közegben tud megemésztődni, a gyomor tehetetlen, és az étel emésztetlenül halad tovább. Nem jó: hús-krumpli, hal-rizs, sajt-kenyér, tej-zabpehely, túró-tészta /túróscsusza, túrós palacsinta/, tejjel készült sütemény, tejjel készült palacsinta, sajtos keksz, tojásos-lisztes panír. Tapasztalni fogjuk, hogy sokkal jobb párosítás a fehérje-zöldség vagy a szénhidrát-zöldség. Jó: hús-zöldség-saláta, krumpli-zöldség-saláta, tészta-zöldség-saláta, lisztpépes panír) Ha végképp nem tudjuk kihagyni a receptből a tejet, akkor legalább csökkentsük: fele víz, fele tej. Gyümölcsöt magában jó enni üres gyomorra, fél óra bőven elég, hogy a gyomrot elhagyja, ekkor már ehetünk mást is. A zöldségek 2 óra alatt hagyják el a gyomrot. A hús nélkül helyesen társított ételek 3 óra alatt, a hússal helyesen társított ételek 4 óra alatt, a bármilyen helytelenül társított étel 8 óra alatt távozik a gyomorból. Tájékozódjunk az ételek társítása kapcsán!

  1. Rendszeresen és keveset együnk,

akkor hagyjuk abba az evést, amikor az éhségérzetünk éppen elmúlt (az első sóhaj jelezheti ezt a pillanatot). Ne terheljük túl a gyomrunkat. Tiszteljük annyira a testünket, hogy egy falattal sem eszünk többet, amikor úgy érezzük, hogy elmúlt az éhség. A hosszú élet egyik titka az, hogy egy kicsit mindig „éhesek” maradunk! Rendszeresen táplálkozzunk naponta kétszer egy ökölnyi mennyiséget (jógaoktatói javaslat) – naponta hatszor (orvosi javaslat), hozzávetőleg ugyanabban az időpontban. Ha lehet, már 18:00 után ne együnk (20:00 után még kevésbé), mert tele gyomorral a szervezet éjjel nem tud regenerálódni, rosszat álmodunk, ráadásul az este fogyasztott táplálék villámgyorsan tárolódik a zsírszövetben. (Ha  mégis muszáj, akkor könnyűt és keveset, pl. gyümölcsöt, salátát, zöldséget, vagy 1,5 dl joghurtot 1 evőkanálnyi zabpehellyel.)

  1. Elegendő tisztított vizet, forrásvizet vagy kevés ásványi anyagot tartalmazó ásványvizet fogyasszunk,

hogy a víz el tudja látni oldószer funkcióját. (1,5-3 liter / nap.) A telített oldatok, cukros üdítők elvonják a vizet a szervezettől!  A csapvízben hatvanezer féle szennyezőanyag van, köztük mérgek, gyógyszermaradványok, fogamzásgátló hormonok, amelyek meddőséget is okoznak. A víz óriási jelentőségéről, információ tárolási képességéről, a gondolatok, szavak, érzelmek teremtő erejének látható bizonyítékairól Masaru Emoto: A víz rejtett bölcsessége c. könyvben olvashatunk. Keressünk tiszta, természetes forrásvizet (ennek hiányában alacsony ásványianyag tartalmú ásványvizet vagy tisztított vizet fogyasszunk, ill. ezekből készített gyógynövény teát, levest).

  1. Tegyük teljessé táplálkozásunkat étrend-kiegészítőkkel.

Étrend-kiegészítőre szükség van abban az esetben is, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is hiányosan táplálkozunk! A gabonában, zöldségekben, gyümölcsökben rohamosan csökken az értékes tápanyagok mennyisége. Az almában pl. a C-vitamin tartalom az utóbbi 20 évben több mint 80%-kal csökkent. A káposztában és a tejben 90%-kal(!) csökkent a hatóanyagok mennyisége. Ennek oka egyrészt a gyorsított-, műtrágyás növénytermesztés, a termőterületek egybeszántása (ezzel a kisállatok, rovarok eltűnése, így a természetes trágyázás megszűnése), a vetésforgó mellőzése, a meszezés mellőzése. Másrészt az ipari- és háztartási környezetszennyezés (foszfátok, savas esők), amik miatt elsavanyodtak a talajok. Ásványianyag-hiányos talajban ásványianyag-hiányos növényeket lehet csak termeszteni.  (Dr. Márai Géza munkássága, Gödöllő, Agráregyetem) Természetes, nyers, teljes értékű, felesleges adalékanyagoktól mentes étrend-kiegészítőt fogyasszunk.

  1. Állítsuk helyre a bélflóránkat .

A belekben található fontos mikroorganizmusokat pusztítja a tejtermékekből, húsokból, tojásból származó-, ill. a betegségek esetén használt antibiotikum, emiatt a lakosság többségének bélflórája kibillent az egyensúlyból. (Allergiák, vérszegénység, bőrproblémák, emésztési zavarok.) Használjunk a bélflóra helyreállítására természetes probiotikumokat és prebiotikumokat; tápanyagdús, teljes tápértékű táplálékokat (gabona, csíra, friss zöldség, -gyümölcs, kovászolt-, erjesztett ételek, zöldturmix)  és táplálék-kiegészítőket. Ezek a tápláláson kívül a tápcsatorna mikroorganizmus egyensúlyának visszaállításában, a szervezet méregtelenítésében és immunháztartásunk karbantartásában is nagy segítséget nyújtanak.

+1:  Méregtelenítsünk.

Köztudott, hogy a táplálékkal, vízzel, levegővel, illetve a tisztítószerekkel, szappannal, parfümmel, dezodorral, mosószerrel jelentős mennyiségű méreganyag kerül a szervezetünkbe, ami alattomos, lassú pusztítást végez bennünk. Ennek elkerülése érdekében folyamatosan vagy időszakonként méregtelenítsünk. Életmódváltás előtt is érdemes alapos méregtelenítést végeznünk, hogy az átállás könnyebb legyen. A méregtelenítés módjai: böjt, lékúra, sok tiszta víz, sport, jóga, légzések, szauna, olajos öblögetés, beöntés, stb. Egyszerű és hatékony méregtelenítés: zöldséglé, gyógytea, probiotikum, gabonafű. Alapos méregtelenítést néhány nap alatt végezhetünk szigorú diétával mégis könnyedén, sok zöldséglével, a garcinia gyümölcsével és pollennel.

Amennyiben sikerül a fentiek közül minél több dologban előre lépnünk, tapasztalni fogjuk, hogy az egészségünk visszatér. A bőrünk gyönyörűen kitisztul, az idegrendszerünk kiegyensúlyozottá válik, a stressz sokkal kevésbé jelentkezik a testünkben, kevésbé terheli az elménket, az alkotókészségünk, a tettrekészségünk, életkedvünk fokozódik. Fokozatosan – orvosi ellenőrzés mellett – elhagyhatjuk a gyógyszerek fogyasztását, egyre nagyobb kedvünk lesz a testmozgásra, ami a 100%-os egészséghez elengedhetetlen, és tapasztaljuk majd, hogy egyre könnyebben tudunk lazítani.

A jól működő fiziológiánk esetén könnyebbé válik figyelni a kapcsolatainkra (szeretet) és a céljainkra (feladat), ami harmóniához, a test, a lélek és a szellem összhangjához vezet.

SOK SIKERT KÍVÁNOK!

Összeállította:

Markó Krisztina

/vegyészmérnök, jógaoktató, FLP igazgató-helyettes, EFT-mester és tréner/

Tel.: +36-20-9727373,

E-mail: eletminoseg.krisztina@gmail.com

honlap: www.krisztinews.com