Egészség_igazságok

Ha kinyitok egy-egy gyógyítással foglalkozó weboldalt, a következő orvosi véleményeket olvashatom:, „az apró tünetekkel nem törődni veszélyes”, „pontos diagnózis kell ”, „oka ismeretlen”, „gyógyszeres kezelés”, „ennyi kalória, annyi fehérje”, stb.  Fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban, mert az orvos ugyan minden erejével gyógyítana, de nemigen kap más eszközt a kezébe, mint a gyógyszereket.  A civilizációs betegségek pedig a gyógyszerfogyasztástól úgy tűnik, hogy nem gyógyulnak meg.  Nem működnek a gyógyszerek? Régebben úgy volt, hogy a gyógyszerek forgalomba hozataláig 10 év is eltelt (hogy tesztelni lehessen a hatását huzamos ideig, és hogy biztonságos legyen). Manapság viszont újabb és újabb patikák nyílnak, újabb és újabb gyógyszerek jelennek meg, amiket reklámoznak (?!),  nőnek a gyógyszerhegyek, gyanítom, hogy felgyorsult a gyógyszerek tesztelési folyamata.  Egyre inkább kiderül, hogy a gyógyszerfogyasztás mégsem biztonságos, mert a nem kívánatos mellékhatásokat nem lehet kiküszöbölni .

Az orvosnak hatalma van. Tiszteljük a tudását, felnézünk rá, az egészség szakemberének tartjuk, visszük hozzá „szervizbe” a testünket, tőle várjuk a gyógyulásunkat, és ezért mérhetetlenül képes befolyásolni az egészségünket – nem csak a gyógyszerek felírásával, hanem főleg azzal, amit mond. A placebo ill. a „nocebo” hatás tökéletesen működik. Placebo: a tabletta hatóanyag nélkül is gyógyít 50 %-ban, ha a beteg hisz a tabletta gyógyító hatásában. Nocebo: a tabletta hatóanyaggal sem gyógyít 50%-ban, ha a beteg nem hisz a tabletta gyógyító hatásában. Ha az orvos azt mondja a betegnek: „semmiség, ezt beszedi és rendbe jön”, akkor tényleg hamar meggyógyulunk. Ha azt mondja, „ezt  alaposan ki  kell vizsgálni”, akkor megijedünk, és a leleteknek nem fogunk örülni. Ha azt mondja, „menjen haza, fogadja el, karban lehet tartani, éljen együtt vele”, akkor a tünetek elmúlnak, a gyógyszerfogyasztás megmarad. Ha azt mondja a betegnek, hogy „gyógyíthatatlan, de minden tőlünk telhetőt megteszünk”, akkor szép lassan hanyatlik az egészségünk, amíg meg nem halunk.  Ha az orvos kimondja a rettegett szót, hogy „rák”, akkor hamar távozunk az élők sorából – már ha elhisszük, hogy nincs visszaút.

Az orvosok szaktudása az életmentésben és a tünetek eltüntetésében egyedülálló.  Ha viszont az orvosok tudnák az egészség megtartásának biztos módját, akkor minden orvos egészségesen, munkabíróan élne 100 évig. Ehhez képest a statisztika azt mutatja, hogy előbb halnak meg, mint az átlagember. Szerencsére vannak orvosok, akik észreveszik, hogy az egyre több gyógyszer szedése nem biztos, hogy üdvözítő, ezért a gyógyítást sikeresen kiegészítik természetgyógyászati ill. pszichológiai módszerekkel.

Számomra az alább felsorolt könyvek, az egészséges, munkabíró népek, a betegségekből kigyógyult emberek, a hosszú életűek és a jógások az irányadóak. Etka anyó pl. 55 évesen komoly beteg volt ezer bajjal, és vett egy komoly fordulatot: változtatott az étrendjén és jógázni kezdett, majd elindította az Etka-jóga mozgalmat, és fejen állva magyarázott a televízióban (a nyolcvanas években Vitray Tamás Telefere műsorában). Amikor betöltötte a kilencvenet, még mindig a szeretetről beszélt az embereknek, spárgázott az asztal tetején, és tanította a légzés, a tartás, a jóga csínját-bínját. A testvére, Marika is hangsúlyozta a jóga előnyeit, és jócskán meghosszabbította a férje életét úgy, hogy megreformálta a család táplálkozását; kikísérletezett egy könyvre való finom reformételt, amik a hagyományos táplálkozás illúzióját keltik. A nagyszüleim sokáig egészségesek voltak, és bőven túlélték a 90 évet. Számomra hiteles példát mutattak.

Összeollóztam néhány táplálkozással kapcsolatos témát, főleg az alábbi könyvek alapján.

  • Grimm: A leves hazudik
  • Bercher: A táplálkozástan titkos dokumentumai
  • Dufty: Cukorblues
  • Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve, a magyar makrobiotika kézikönyve
  • Dr. F. Batmanghelidj: A tested vízért kiált!
  • Griffin: A világ rák nélkül
  • Ghislaine Lanctot: Egészségügyi maffia
  • dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség

Táplálkozással kapcsolatos témák (kattints rájuk!):