Egészség_cukor

KÖNYVAJÁNLÓ – William Dufty: Cukor blues

Egy könyv a cukorról, hatásairól, kultúrtörténetéről és lehetőségeinkről egy cukorfüggő társadalomban. Különös tekintettel ajánlom a történelem rejtélyeit kedvelőknek, mert ragyogó történelmi vonatkozásokat találtam a könyvben pl. a boszorkányüldözésről. Ajánlom továbbá a cukorbetegségben szenvedőknek és azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak cukrot. Lehet, hogy meg fognak lepődni. Én meglepődtem: drogfüggő vagyok!

„A testben talán az agy a legérzékenyebb szerv. Az hogy jókedvűek vagyunk vagy rosszkedvűek, normálisak vagy őrültek, nyugodtak vagy izgatottak, tettre készek vagy kedvetlenek, elég nagy mértékben függ attól, hogy mit veszünk a szánkba.”

„Az élelmiszerek vitalitásának mérésére mérnökök és tudósok alkalmaznak régi módszert. A cukorrépa friss levében 8500 egység egészséges energiasugárzás mutatható ki, a finomított kockacukorban viszont nulla, noha az üres kalóriák száma mindkettőnél ugyanaz.”

„Azoknak az embereknek, akik felismerték a cukor bluest, el kellett tűnniük.”

„A mai orvos, és különösen a pszichiáter következetesen megtagadja igazi elődjét a középkorból, az egyszerű és lenézett javasasszonyt és kuruzslót. Ehelyett az ókori görög orvosoktól származtatja magát, és észrevétlenül átsiklik a kínos középkor felett! Az orvosi szakma nagy árat fizetett ezért.  Az orvos vállalkozó szellemű, független egyénből hivatalnoklelkű alkalmazottá vált.”

 

Cukor blues = a cukor fogyasztásával járó számtalan testi és lelki gyötrelem gyűjtőneve.

 

Én is azt gondolom, amit Te, hogy itt van a sok okos könyvíró, meg feltaláló a „híres” elméleteivel és találmányaival, és mindenki a saját módszerétől van elájulva. Én meg legyek okos, hogy most melyiknek higgyek, mert mindegyikben van igazság. Ez egy érzelmi kérdés; annak hiszek, amelyik szimpatikus. A cukor viszont annak idején nem érzelmi kérdésnek indult világhódító útjára, hanem kitűnő üzletnek! Most is ragyogó üzlet. Gondolj csak bele: a világ minden csücskén találsz cukortartalmú üdítőket vagy Coca Colát. Te csak 100%-os gyümölcsleveket iszol? Azt hiszed, hogy 100% gyümölcslé van benne, amikor nem is hasonlít az íze a gyümölcsre? Én is becsaptam magamat jó ideig, pedig pontosan éreztem a különbséget a magam által facsart narancslé és a dobozos 100%-os narancslé között. Kitűnő, nagyon sikeres reklámok gondoskodnak arról, hogy a Te fejedben is központi helyet foglaljon el a cukor. (Milka, Ferrero, isteni édes tejszeletek, cukrozott gyümölcsjoghurtok, pudingok, Cola, stb.) Amikor végigolvastam a cukor történetét, akkor váltak világossá számomra az összefüggések. Most már elhiszem, hogy a cukor blues létezik, és aktuálisabb, mint valaha!

 

A CUKOR nem is tudtam, hogy mennyire meghatározza az életemet. Főzéskor sok mindenbe tettem cukrot. Borsólevesbe, bablevesbe, salátalébe, majonézbe, tejbegrízbe, süteményekbe. Megszórtam vele a mákostésztát, az epret, cukorral készítettem a lekvárokat, a limonádét, legutóbb a bodzaszörpöt. Nem is tűnt fel eddig. Most érzékelem ezt, amikor megkísérelem drasztikusan csökkenteni a cukorfogyasztásomat. Miért csökkentem? Mert a Cukor blues-ban olvastam, hogy a cukor félelmetes pusztítást végez „habtestemben”. J A Te habtestedben is! Nem hiszed? Én sem hittem. Nem szereted a szélsőségeket? Én sem. A mindent mértékkel elv lelkes híve vagyok, amit időnként elfelejtek. Eddig is tudtam, hogy a cukor nem épp’ kívánatos a táplálkozásomban, rontja a fogamat és dúsítja a bőröm alatti hájréteget, tanultam, hogy értékes tápanyag nincs benne, csak jó sok kalória, tanultam, hogy a „három fehér méreg” /só, cukor, fehér liszt/ egyike, de azért úgy gondoltam, hogy a cukorrépából származó valami a valódi mérgektől nagyon messze van. Éppen ezért továbbra is ettem a cukrot némi lelkiismeret furdalással, de rendesen mostam fogat, és sűrűn álltam a mérlegen, hogy ellenőrizzem a testsúlyomat. (Ebből nem következik automatikusan, hogy 32 ép fogam és ideális testsúlyom lenne. )

 

A szénhirátok:

 

  • egyszerű cukrok, pl. glükóz, fruktóz (ezek a növényekben napsugárzás hatására jönnek létre széndioxidból és vízből)
  • összetett cukrok; pl. cukor /szacharóz, aminek egy glükóz és egy fruktóz része van/ (ez található a cukorrépában és a cukornádban)
  • „még összetettebb cukrok”; keményítő, cellulóz.

 

Gondolatok a könyvből:

 

„Két évi cukros kávé, sütemény, cukorka, csokoládé és Coca-Cola fogyasztás eredménye: vérző aranyér.”

„Ha betegek vagyunk, arról egyedül magunk tehetünk. A fájdalom a végső figyelmeztetés. Csak mi tudjuk, és senki más, hogy mivel ártunk a szervezetünknek. Ne ártsunk neki. A cukor méreg, rosszabb, mint az ópium és veszélyesebb, mint a radioaktív csapadék.”

„A mákból finomítással ópium, további finomítással morfium, még további finomítással heroin lesz. A cukorrépából finomítással melasz, további finomítással barna cukor, még további finomítással fehér kristálycukor lesz. A cukor vegyszer, ugyanúgy, mint az aszpirin, a kokain, a koffein, a klór, a fluor, a nátrium-glutamát.”

 

„I. Bonaparte Napóleon termelőként és fogyasztóként is beírta nevét a cukor történelmébe.” „Az emberi szervezet nem képes kezelni a mesterségesen finomított cukrot, a szacharózt.” „A glükózszint a vérünkben hajszálpontosan egyensúlyban van az oxigénnel mindaddig, amíg nem fogyasztunk szacharózt. A vér cukorszintje megugrik, krízishelyzet jön létre, a folyamat gyorsasága miatt az inzulintermelés és a hormontermelés megbolydul, a vércukorszint lecsökken, a szervezet megzavarodik. Amikor a cukor hatására glükóz kerül a vérbe, felélénkülünk. Amikor a vércukorszint az átlagos alá csökken, kedvetlenek, lassú gondolkodásúak és fáradtak leszünk. Ha ismét cukrot eszünk, a helyzet romlik. Éveken keresztül bolygatva a rendszert mellékvese károsodás jön létre. Alacsony hatékonysággal végzünk mindent, állandóan fáradtak vagyunk, és úgy érezzük, sosem jutunk semminek a végére.” „A teljes étel egyben szent is volt. A cukor nem teljes.” „A finomítás számos létfontosságú anyagot von ki a cukorrépából.”

 

„Az ősi civilizációkban, például Keleten úgy vélték, hogy minden testi és lelki nyavalya oka az, amit eszünk. A test és a lélek nem független egymástól. A javasasszonyok vagy a népi gyógyítók ugyanígy gondolták. Amikor azonban a cukor elterjedt Európában, az egyház és az állam a népi gyógyítókat gyakorlatilag egyik napról a másikra közellenségnek kiáltotta ki. Az egyház a tizennegyedik században kinyilvánította, hogy az az asszony, aki képzettség nélkül gyógyít, boszorkány, és meg kell halnia. A katolikus és protestáns papok halálbüntetés terhe mellett betiltották a gyógyítást és a tapasztalat alapján nyert bölcsesség továbbadását”. „A királyok és hercegek támogatásával a középkori egyház teljes ellenőrzést gyakorolt az orvosi képzés és gyakorlat felett.” „A bábák gonoszság dolgában túlszárnyalnak mindenkit. Minden boszorkányság a testi gerjedelemből ered, s ebben az asszonyok telhetetlenek.”  „Amikor az orvosokat eltiltották a szülésben való segédkezéstől, egy kíváncsi német orvos bábának öltözve mégis meglesett egy szülést. Az eset kiderült, az orvost megégették.” „Amit a javasasszony jelnek nevezett, azt az orvos már szimptómának hívta. Kevés orvos tudott olyat mondani, amit bárki ne tudott volna ösztönösen. Az orvos megvizsgálta a beteget, majd hangzatos latin vagy görög nevet adott a jeleknek. Ez a miszticizálás.”

 

„Minthogy a versenytársakat eltüntették a színről, az orvosok és a papok megtették azt, amit az egy húron pendülő győztesek mindig: elosztották a zsákmányt. A papok és az ördögűzők megkapták a pszichét, vagyis a lelket, míg a „szóma”, vagyis a test az orvosoknak és a sebészeknek jutott. A testet és a szellemet kettészakították. Végül a papok szerepét átvették a pszichiáterek.” „A skizofréniával diagnosztizált betegek étkezési szokásainak feltárása rámutat arra, hogy az általuk választott étrend édességben, cukorban, kávéban, koffeintartalmú italokban és cukorral készített ételekben gazdag. Ezeknek a mellékvesét stimuláló ételeknek a fogyasztását mellőzni, vagy szigorúan korlátozni kellene. Ehelyett a megoldás: az őrültségre adott egyszerű és csalhatatlan megoldás három évszázadon keresztül kielégítőnek bizonyult az orvosok és papok körében: onánia, avagy a nemi önkielégítés égbekiáltó bűne egy legendából. Latin neve: Manustupration = kézzel történő bemocskolás maszturbáció” „Azt a gondolatot, hogy a maszturbáció elmebajhoz vezet, az egész civilizált világ elfogadta.”

 

„Miközben az amerikai orvostársadalom hivatalosan kikelt a maszturbáció ellen, kuruzslással vádolták meg azt a Semmelweis Ignácot, aki a tizenkilencedik század derekán felfedezte, hogy a gyermekágyi láz oka az, hogy az orvosok nem mosnak kezet, mielőtt a boncteremből a szülőszobába lépnek. Semmelweis bolondokházában halt meg 1865-ben. Ha egy orvos még azt a radikális elképzelést sem volt képes elfogadni, hogy saját piszkos keze nemkívánatos betegségeket és szenvedést terjeszt, enyhe túlzás volt elvárni tőle, hogy a cukorfogyasztás elképesztő megnövekedését összekapcsolja az új betegségek megjelenésével.” „A skizofrénia tünetei oly régóta ismeretesek, mint maga a cukor.”

Ahhoz, hogy az ember újra egész és egészséges legyen, mindössze teljes ételeket kell ennie. Amit a Nyugat elmebetegségnek nevez, az helyes táplálkozással gyógyítható.” „Ahogyan a rák az erős felépítésű emberek szélsőséges jin betegsége, úgy a skizofrénia a gyenge felépítésű emberek szélsőséges jin betegsége. A cukor a legszélsőségesebb jin, a vörös hús pedig a legszélsőségesebb jang étel. A keletiek szerint a gyenge felépítés külső jele a fejhez hozzánőtt, természetes elválasztás nélküli, kis fülcimpa, míg az erős felépítésre és genetikai örökségre a nem lenőtt, önállóan álló nagy fülcimpa utal. Nyugaton ugyanez az erős mellékvese jele.” „Dr. John Tintera újra felfedezte a mellékvese központi jelentőségét az agy beteges működésében. Észrevette, hogy a panaszok hasonlítanak a cukor blueshoz; fáradékonyság, nyugtalanság, depresszió, félelmek, az édességek túlzott kívánása, túlzott alkoholfogyasztás, koncentrációs zavarok, allergiák, alacsony vérnyomás. A glükóz tolerancia tesztek 100%-ig igazolták ezt. Közben Egas Moniz Nobel-díjat kapott a lebenymetszés kidolgozásáért a skizofrénia kezelésében.”

„Nevetséges az allergia különböző típusairól beszélni, amikor csak egy típusa van, és ez pedig a cukor által károsított mellékvese.” „Miért kellene megvárnunk, hogy mellékveséink jelekkel figyelmeztessenek arra bennünket, hogy nem bírják tovább a cukorterhelést? Vegyük le róluk már most a terhet, és zárjuk ki az étrendünkből a cukrot, annak minden látható és láthatatlan formájával együtt, kezdve rögtön azzal a szénsavas üdítőitallal, amelyet éppen a kezünkben tartunk.”

„Az hogy a tudomány az ipar kiszolgálója, ma sincsen másként.” „Az előrehaladott stádiumban lévő rosszindulatú betegségek, a tüdőtuberkulózis és a bonyolult nevű bonyolult betegségek bonyolult tünet együttesei mögött egyetlen dolog áll: a cukor.” „Orvoslástörténeti és más könyveket olvasgatva döbbenetes látni, hogy a diabetes mellitus (cukorbetegség) valódi okát még mindig nem ismerik! Nem keresnek összefüggést a diabetesz és a cukorfogyasztás között.”

 

„A lényeg: amikor egy országban a cukorfogyasztás ugrásszerűen megnő, könyörtelenül megnő a halálos betegségek száma is. A diabetesz előfordulása egyenes arányosságban nőtt az egy főre jutó cukorfogyasztással az USA-ban.” „Az inzulin termelés égből kapott ajándék volt a gyógyszeriparnak (ma is az). Felfedezője Dr. Frederich Banting próbálta figyelmeztetni a közvéleményt, hogy felfedezése csupán enyhíti a tüneteket, a cukorbetegség csak úgy előzhető meg, ha korlátozzuk a veszélyes cukorfogyasztást.” „Dr Harris nyilvánosságra hozta felfedezését: az alacsony vércukorszint a fokozott inzulintermelés tünete. Kezelése: a szervezet önszabályozásának visszaállítása. Akiknek alacsony a vércukorszintjük étrendjükből el kell hagyniuk a finomított cukrot, az édességeket, a kávét és az üdítőitalokat, amik a bajt okozzák. Dr. Harris nem kapott Nobel-díjat. Felfedezését nem lehetett azonnal csomagolni és árusítani a patikában.” – Egészség: normál vércukorszint.

„Amikor eszünk, az emésztés folyamata a cukrot glükózzá alakítja, emelkedik a vérben a cukorszint. Ennek hatására a hasnyálmirigy elindítja az inzulintermelést, a májban a glükóz felesleg glikogénné (jang) alakul. A vércukorszint csökken, emiatt mellékvesekéreg-hormonok szabadulnak fel és ACTH hormonok az agyalapi mirigyben, ezek a glikogén egy részét visszaalakítják glükózzá, nő a vércukorszint. Az egészséges szervezetben a glükóz szintet az inzulin, a mellékvesekéreg hormonok és az ACTH kölcsönhatása tartja fenn.- Cukorbetegséget megelőző állapot: Hypoglykaemia, alacsony vércukorszint, CUKOR BLUES. (Sok cukor, méz, gyümölcs, drogok) A vér glükóz szintjének kilengései sokkal nagyobbak. A hasnyálmirigy a túlzott ingerlés miatt túl sok inzulint termel, túl sok glükóz alakul glikogénné, a vér glükóz szintje leesik és lent is marad. (cukor blues tünetei; fáradékonyság, nyugtalanság, depresszió, félelmek, az édességek túlzott kívánása, túlzott alkoholfogyasztás, koncentrációs zavarok, allergiák, alacsony vérnyomás.)- Cukorbetegség: A hasnyálmirigy túlzott ingerlése (cukor, méz, gyümölcs, drogok) következtében a hasnyálmirigy elfárad, felesleges cukor kezd felhalmozódni a szervezetben, a vér glükóz szintje magas szinten marad.”

 

A cukorbetegség kezelése.

 

Kiegyensúlyozott étkezés! Magas szénhidrát tartalmú ételek! (Hántolatlan rizs, azuki bab, hokkaido-tök.) „Ne együnk több cukrot. Álljunk le vele, mielőtt tönkretesszük a mellékvesénket, mielőtt rajtunk is kiütköznek a cukor blues (hypoglykaemia, prediabetes) tünetei.

Mennyi pénzt kérhet el valaki egy ilyen egyszerű tanácsért?” „Ha valaki nem érti, mi a különbség a bizonyíték és az orvosi bizonyíték, illetve a tények és a tudományos tények között, szívesen elmagyarázom neki. Ha fáj a fejem vagy lázas vagyok, az nem tény, kivéve nekem, magamnak. Ha elpanaszolom az orvosnak, szavaimat szóbeli közlésnek, nem kontrollált vizsgálati eredménynek tekinti. Ha az orvos megméri a lázamat, azt feljegyzi egy papírra, a láz orvosi bizonyítékká válik. Ha pedig azt egy másik orvos lemásolja, tudományos ténnyé válik.”

 

„A cukrok nem emésztődnek meg már a szájban, mint a gabonafélék, és a gyomorban sem, mint a hús. Ha önmagában fogyasztjuk, áthaladnak a gyomron és a vékonybélbe jutnak. Ha hússal, vagy kenyérrel esszük a cukrot, akkor a gyomor feltartóztatja cukrot. Várakozik a kenyérben vagy a kólában lévő cukor arra, hogy ezeket a gyomor megeméssze, és erjedésnek indul. (evés után kockacukor a kávéban, Cola, üdítő, sütemények, szeszfőzést indítanak a gyomorban.) Éppen ezért amióta világ a világ, a természeti törvényeket az ételek társítása kapcsán is figyelembe vették. Pl. a jang ételekkel kezdik az étkezést és egyre inkább haladnak a jin felé. Az ember korán megtanulta, hogy a helytelen ételtársítások hogyan hatnak a szervezetre. Amikor megfájdult a gyomra attól, amit evett, nem nyúlt rögtön savlekötő tablettáért, hanem változtatott azon, ahogy addig evett.” „Amikor népbetegséggé vált a mohóság és a mértéktelenség, megjelentek a vallási tilalmak és parancsolatok. A mohóság a legtöbb vallásban halálos bűn, de a finomított cukor veszélyére nem figyelmeztetnek, mert a cukorfüggőség a szent könyvek megalkotását követően még évszázadokig ismeretlen fogalom volt a világban.”

 

A könyvben említett cukorfogyasztással kapcsolatos betegségek:

 

dohányzás, epilepszia, pattanásos arcbőr, menstruációs görcs, szúnyogcsípés, aranyér, divertikulum, gyomorfekély, fogínybetegség, visszértágulat, az érfal zsírdaganata, elhízás, cukorbetegség, elmebaj, szívkoszorúér-trombózis, fogszuvasodás, gyomorpanasz, daganatos betegségek, allergia, alvászavar.

 

Az idézetek William Dufty: Cukor blues c. könyvéből valók, amit igen nyomatékosan ajánlok, valamint néhány évenkénti újraolvasásra is ajánlok, elmebeli „fájljainkat” rendszeresen frissítendő.