Egészség_aromák

ADALÉKOK A TÁPLÁLÉKAINKBAN

Az ételünkre vissza-visszatérő légy is szemtelen, de az alábbi könyv túltesz rajta, egyenesen idegesítő:

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik /Kétezeregy kiadó/

Eddig is tudtam, hogy ami a gyomromba kerül a bevásárlóközpontok polcairól vagy pultjairól, nem épp makulátlan, ami a természetességet vagy a tápanyagmennyiséget illeti. Ettől függetlenül „lepadlóztam” attól, amit olvastam.

Nem gondoltam bele, hogy a műtrágyákkal felpumpált alapanyagok íztelenek, ezért mesterséges vegyületekkel adnak nekik teljesen új ízt…

Beindul a nyálelválasztásom, az enzimtermelésem, és az emésztésem üresjáratban marad, mert nem megy be elég tápanyag, csak emészthetetlen mesterséges ízanyag, emiatt éhes maradok, tovább eszem, és a végén nem csak dagadt, hanem ízvegyület függő leszek – vagyok!!!! Egyre több kell belőle! Nálatok is az erőteljes ízek dominálnak? Mostantól, ígérem, többet főzök, a piacon a kistermelőktől vagy a biopiacon szerzem be az asztalravalót. Lehet, hogy ők is becsapnak? Lehet , de úgy vélem, hogy jobb eséllyel kapok jó minőségű terméket.

A könyvben olyan közismert élelmiszer márkákkal találkoztam negatív vonatkozásban, amelyek a mindennapi táplálékaim között voltak. Ilyenek a gyümölcsjoghurtok, a levesporok, a fűszerkeverékek, a zöldségkonzervek, a fagyasztott pizzák, chipsek, a tejcsokoládé, és az instant kakaópor! 🙁

 

Egy-két kiragadott utalás a könyvből:

„Egy meglepően szerény konszern New Yorkban. Miért van szükségük a pékeknek titkosszolgálatra? Érzékcsalódás reggeltől estig, a müzlitől a spenótig. Minden nap fél kiló lombik ételíz.”

„a színes csomagolásokon a jól hangzó neveknek nem kell összefüggésben lenniük a tartalommal, az Európai Bíróság is határozottan engedélyezte.”

„ausztrál fűrészporból ‘természetes’ eperaroma (a világ teljes epertermése az amerikai epertermék-szükséglet 5%-ának fedezésére lenne épphogy csak elég) ”

„a cola, édesség, kakaó, csokoládé ‘kalciumrablók’ a csontszövet rovására.”

„valószínűleg naiv vagyok, azt hittem, hogy az almalének almából kell készülnie.” A 100%-os gyümölcslé sem biztos, hogy az, ami rá van írva.