Rólad_felelősség

Létezik egy képzeletbeli kártyapakli a felelősséggel kapcsolatban. Piros és zöld lapokból áll, és az óriási előnye az, hogy úgy választhatsz lapot, hogy látod előre, mit választasz.  Ha zöld lapot választasz, az kezdetben kényelmetlen, erőfeszítést jelent, de hosszú távon mosolyra fakaszt, boldogít, – ha pirosat választasz, az boldogtalanná tesz. Ez a könnyebbik út, kényelmes, de hosszú távon előbb-utóbb megnyúlik a képed, lebiggyed az ajkad, és értetlenül nézed majd a helyzetedet, hogy hogy a csudába jutottál ide, amikor Te jó ember vagy, és tán soha semmi rosszat nem csináltál….

Felelősség… Van, akinek hidegrázása van, ha ezt a szót hallja. Vajon miért?

Egyrészről a múltunkban valószínűleg találkoztunk olyannal, amikor hibáztunk, vagy tönkretettünk valamit, és keresték, ki a felelős – azaz, ki a HIBÁS! Talán így összemosódott a fejünkben a hiba és a felelősség, és emiatt nem szívesen vállalunk felelősséget. És valóban; a felelősség a negatívumok felvállalását is jelenti.

Azért is lehet ellenszenves ez a szó, mert életünk több területén nem vállaltuk a felelősséget, és tudat alatt érezzük, hogy valami nem stimmel a felelősséggel! (Aljas rágalom! :-))

A felelősségvállalásnak sorsdöntő szerepe van. Életünk egyes területein, ha vállaljuk a felelősséget, akkor az irányítás a kezünkbe kerül és ezzel a boldogságot választjuk, ha nem vállaljuk a felelősséget, akkor kicsúszik az irányítás a kezünkből, mások vállalnak helyettünk felelősséget, és egyre boldogtalanabbá válunk.

Választhatod a piros lapokat, amikor nem kell semmiért felelősséget vállalni:

piros: Nyűglődés

piros: Szegénység

piros: Családi perpatvar

piros: Párkapcsolati mizéria

piros: Kudarc, rendetlenség

piros: Spontán zűrzavar

piros: A világ összeesküdött ellenem

piros: Semmi lehetőségem nincs

piros: Nincs időm a szeretteimre

piros: Baleset, csapások,

piros: Problémák

piros: Miért pont én?

piros: Betegség, lassúság

Választhatsz zöld lapot, amikor vállalni akarod a felelősséget:

zöld: Boldogság

zöld: Anyagi függetlenség

zöld: Szerető család

zöld: Boldog párkapcsolat

zöld: Siker, rend

zöld:Tudatos összeszedettség

zöld: A világ csodálatos

zöld: Tele vagyok lehetőséggel

zöld: Sok időt töltök a szeretteimmel

zöld: Megoldandó feladatok,

zöld: fejlődési lehetőség

zöld: Szerencsém van

zöld: Egészség, gyorsaság

Most talán eszedbe jutnak a tanítások, amiket kaptál a boldogságról. Eszedbe jut, hogy mi az, ami miatt nem érdemled meg a zöld kártyákból álló felsorolást, és megmagyarázod magadnak, hogy a Te utad a piros felsorolás. Szíved joga. Igaz, hogy a boldogság mindenkinek mást jelent, és vannak fokozatok.

Legyél őszinte Magadhoz! Ha egész életedben 100% biztonsággal azt kapnád, ami a kártyákra van írva, melyik színű paklit választanád? Ha akarod, sanyargasd magad a piros lappokkal, legyél „boldog” a szegénységben, a megszokásban, a betegségben, ez esetben az alábbi írás nem neked szól!

Ha a zöldet választanád, de fenntartásokkal, pl. a fenti listák szerinted egyáltalán nem jól vannak összeállítva, akkor elképzelhető, hogy vágysz arra, hogy boldog légy, de arra még jobban vágysz, hogy ezért ne kelljen túl nagy erőfeszítést tenni! Vagyunk így egy páran. Jó hír: most szembesülhetsz ezzel, és változtathatsz.

Ha lottózol, akkor pillanatnyilag nem vállalod a felelősséget. Vársz valamit, de cserébe nem akarsz adni semmit! A remény érzéséért fizetsz hétről hétre, pedig annak kétszer nagyobb az esélye, hogy a villám beléd vágjon, mint annak, hogy nyerj a lottón. (Persze ha ebben is felelősséget vállalnál, azaz a szükséges 99% mentális munkát megcsinálnád, akkor még a lottón is nyerhetnél – a nyertesek mindig érzik előre, hogy nyerni fognak, és ez az érzelmi állapot mentális munkával előállítható, aminek egyértelmű következménye lesz a nyeremény…) Aztán, ha nyersz, hamar visszajutsz oda, ahol voltál, vagy még lejjebb, mert a lottón nem lehet a pénz mellé pénzügyi intelligenciát nyerni. Ha most kevesebb a pénzed, mint amennyire áhítozol, akkor nagyon valószínű, hogy pénzügyi intelligencia híján vagy. Elnézést a megállapításért. A pénzügyi intelligencia is megtanulható. Ha boldog akarsz lenni, és belevágsz a tennivalókba, akkor lehet, hogy párszor megégeted magad, és fájni fog. Ez természetes; a boldogság nagy cél, és nagy célokhoz nagy akadályokon kell túljutni.

Életed folyamán naponta vagy akár óránként is választasz piros vagy zöld kártyát. Akkor is választasz, ha nem vagy tudatában.

„A BOLDOGSÁGOT VÁLASZTOM.”

Szóval vállalni akarod a felelősséget? Kívánom Neked, hogy ne térülj el az első, vagy a százötvenedik nehézségnél. Rendben, akkor hogyan vállalj felelősséget?

Egyáltalán nem egyszerű! Ugyanis ha ma eldöntöd, hogy boldogan akarsz élni, akkor holnap még nem leszel boldog. Sőt! Olyan csapások érhetnek, amire nem számítottál. Ha komolyan gondolod a boldogság elérését, akkor a tanulási időszakon át kell jutni. Ez pedig kitartóan erőfeszítést igényel, ami persze élvezetes is lehet. Szem előtt tarthatod a célt, és nap mint nap boldogíthatod magad. Pl. ha a tested rugalmasságáért vállalod a felelősséget, akkor több figyelmet szentelsz neki:

RUGALMAS TEST

  1. Először is beismered magadnak, hogy az izmaid nincsenek a helyzet magaslatán és kizárólag rajtad múlik, hogy a jövőben is így lesz-e.
  2. Eldöntöd, hogy javítasz a helyzeten. (Halál biztosan tudod, hogy képes vagy rá. Azt is tudod, hogy nem két nap múlva látszik majd az eredmény.)
  3. Harmadszor keresel egy számodra elfogadható módot az izmaid fejlesztésére.
  4. Ha nagyban gondolkodsz, akkor a föld alól is előkerítesz egy izompacsirtát, aki hajlandó átadni Neked a tapasztalatait.
  5. Megtervezed, hogy mikor mennyi időt fektetsz magadba.
  6. Legyőzöd a kezdeti ellenállásodat, ami a kényelmi állapotod elhagyását jelenti (kilépsz a megszokottból, a komfortzónádból), és nekifogsz. (Az ellenállás idővel csökken, de sosem múlik el teljesen.)
  7. Ha szükséges, a tapasztalataid alapján módosítasz az edzésrendeden.
  8. Kitartasz addig, amíg az izmaid a kívánt állapotba kerülnek.
  9. Visszafogsz az izomdagasztáson és csak szinten tartó edzéseket csinálsz.

Na, most kiderült, hogy a mára már petyhüdt popsidért nem vállaltál felelősséget! Kínos. Nem az öregség… nem az időhiány… nem a távolság… nem a módszerhiány… nem a lehetőséghiány…, .nem az anyós a felelős, hanem TE. Ez így elég katonásan hangzik. Ha most olyan érzésed van, hogy örömmel vennéd, hogyha a nyakam a kezed között nyekkenne egyet, akkor annál inkább dolgod van a felelősség-vállalással. (Persze csak akkor, ha feszes, kívánatos popsit akarsz. J)

TEHÁT, A FELELŐSSÉG-VÁLLALÁS SÉMÁJA:

  1. Szembenézek a problémával (észreveszem, hogy lehetne másképp is), és megbeszélem magammal, hogy kizárólag rajtam múlik a dolog.
  2. Eldöntöm, hogy változtatok a helyzeten. (fel sem merül a kétely bennem, hogy ne tudnék változtatni!)
  3. Utánanézek, hogyan csináljam.
  4. Keresek valakit, aki már véghezvitt hasonló változtatást, és igénybe veszem a segítségét, tanulok tőle
  5. Veszek egy nagy levegőt, és nekilátok szisztematikusan áttenni a gyakorlatba, amit tanulok.
  6. Ha valami nagyon nem az igazi, akkor gyorsítok, lassítok, módosítok, vagy mástól kezdek tanulni.
  7. Kitartóan megteszem az apró lépéseket (nem hagyom, hogy eltérítsen a televízió, vagy a váratlan nehézségek. Ezeket elhárítom, amilyen gyorsan csak lehet. Tanulok, gyakorolok, tanulok, gyakorolok
  8. Addig haladok, amíg elégedett nem leszek a témával kapcsolatban, és ettől kezdve a szinten tartással foglalkozom.

További példák:

ANGOLTANULÁS

Ha nem tudsz angolul, de hidegen hagy ez a kérdés, nincs Benned fájdalom, irigység vagy rossz érzés ezzel kapcsolatban, akkor Számodra ez nem téma.- Ha nem vállalod a felelősséget, és tudat alatt érzékeled, hogy „sáros vagy”, akkor lelkifurdalásod van, mentegetőzöl, magyarázkodsz, hárítasz: „Nem angol nyelvterületre születtem.” „Nem volt rá pénzem.” „Hülye volt az angol tanárom.” „A mi falunkban nem volt angol tanítás.” „Nincs nyelvérzékem.” „Nem volt rá lehetőségem.” „Nem vagyok elég kitartó.” „Mindig meguntam, abbahagytam valamiért.”- Ha most vállalod a felelősséget, akkor:

  1. Szembenézel a problémával (nem tudok angolul, és ennek ÉN vagyok az oka.)
  2. Eldöntöd, hogy a következő x hónapban változtatsz a helyzeten. (fel sem merül a kétely Benned, hogy ne tudnál megtanulni angol beszédet, különben is már bizonyítottál; magyarul tudsz, nem igaz? Tehát képes vagy rá!)
  3. Utánanézel, hogyan tanulhatsz. (Nyelviskola, levelező iskola, magántanár.)
  4. Eldöntöd, melyik legyen, keresel egyet, és jelentkezel.
  5. Megveszed a könyveket, veszel egy nagy levegőt, és elkezded a tanulást.
  6. Ha valami nagyon nem az igazi, akkor gyorsítasz, lassítasz, módosítasz, vagy mástól kezdesz tanulni.
  7. Kitartóan megteszed az apró lépéseket (nem hagyod, hogy eltérítsen bármi; haver, randevú, váratlan nehézségek. Ezeket elhárítod, amilyen gyorsan csak lehet.) Tanulsz, gyakorolsz, tanulsz, gyakorolsz.
  8. Addig haladsz, amíg elégedett nem leszel a témával kapcsolatban, és ettől kezdve a szinten tartással foglalkozol.

„Nem szeretem a munkámat.”

Ha nem vállalod a felelősséget, akkor mentegetőzöl, magyarázkodsz, hárítasz: „Á, végülis ‘elvagyok’ itt.” „Túl fiatal vagyok hozzá.” „Túl öreg vagyok, ebben a korban már nem ugrálhat az ember.” „Nincs munkalehetőség.” „A vállalkozás kockázatos.” „Kevés a végzettségem”. „Félek belevágni.” „Tőke kéne bármihez is kezdenék.” „Itt biztonságban vagyok, fix jövedelmem van.”- Ha most vállalod a felelősséget, akkor:

  1. Szembenézel a problémával (megbeszéled magaddal, hogy nem itt akarsz megöregedni, és erről leginkább Te gondoskodhatsz.)
  2. Eldöntöd, hogy változtatsz a helyzeten. (fel sem merül a kétely benned afelől, hogy máshol, másban is megállod a helyed!)
  3. Felfedezed magadat (önismereti tanfolyamok), felfedezed, mi az a tevékenység, amibe bele tudsz feledkezni. Eldöntöd, hogy mibe fogsz és eldöntöd, hogy ragyogó eredményed lesz. (Kétely nincs!). Erre építed a karrieredet.
  4. Felfedezed a lehetőségeket, gyűjtöd az információt. Megtanulod mindazt, ami kell, attól, aki jól csinálja.
  5. Mihamarabb nyilvánosságra hozod a szándékodat vagy az új szolgáltatásodat, elkezded az új tevékenységedet.
  6. Ha valami nagyon nem az igazi, akkor gyorsítasz, lassítasz, módosítasz, vagy mástól kezdesz tanulni.
  7. Kitartóan megteszed az apró lépéseket (nem hagyod, hogy eltérítsen bármi; időjárás, mozi, kudarcok. Ezeket elhárítod, amilyen gyorsan csak lehet.) Tanulsz, gyakorolsz, tanulsz, gyakorolsz, tapasztalsz.
  8. Addig haladsz, amíg elégedett nem leszel a témával kapcsolatban, és ettől kezdve a szinten tartással foglalkozol.

„Nem működik a házasságom.”

„Nem tudom, miért nem működik. Én mindent megteszek, küzdök minden erőmmel, és mégsem megy.” Bármily fájdalmas: azért nem működik, mert nem vállaltad a felelősséget.- A figyelmedet a jól működő házasságra teheted, vállalhatod a felelősséget:

  1. Szembenézel a problémával (beismered magadnak, hogy gáz van, és ennek Te vagy az oka!)
  2. Eldöntöd, hogy változtatsz a helyzeten. (fel sem merül a kétely benned, hogy ne tudnál érdemben változtatni!)
  3. Utánanézel, mik a lehetőségek. (Párkapcsolat tréning, párkapcsolattal foglalkozó könyvek, párterapeuta.)
  4. Eldöntöd, melyik legyen, hallgatsz a szívedre.
  5. Veszel egy nagy levegőt, és elkezded a tanulást.
  6. Ha valami nagyon nem az igazi, akkor gyorsítasz, lassítasz, módosítasz, vagy mástól kezdesz tanulni.
  7. Kitartóan megteszed az apró lépéseket, gyakorlatba ülteted, amit tanulsz (nem hagyod, hogy eltérítsen főnök vagy pénzhiány. Ezeket elhárítod, amilyen gyorsan csak lehet.) Tanulsz, gyakorolsz, tanulsz, gyakorolsz.
  8. Addig haladsz, amíg elégedett nem leszel a témával kapcsolatban, és nem hagyod abba holtig a párkapcsolatod építését.

„Van rajtam x kiló háj.”

Nem vállalod a felelősséget: „Nem tudok lefogyni.” „A levegőtől is hízom.” „Nincs kellő önfegyelmem.” „Bármivel próbálkoztam, semmi nem vált be.” „Én prímán érzem magam plusz 15 kilóval is.” „Hagyj békén!” – Ha vállalod a felelősséget, a figyelmedet erőteljesen a megoldásra fordítod:

  1. Szembenézel a problémával (beismered magadnak, hogy a testsúlyod több a saját magad által elfogadottnál, és ezt Te csináltad, senkinek semmi köze hozzá, azt csinálsz magaddal, amit akarsz.)
  2. Eldöntöd, hogy változtatsz a helyzeten. (fel sem merül a kétely benned, hogy ne tudnál alakítani az étkezési, mozgási, gondolkodási szokásaidon!)
  3. Utánanézel, mit érdemes változtatnod az ideális testsúly érdekében. Esetleg utánanézhetsz, milyen lelki háttere lehet a túlsúlynak, lehet, hogy csak egyszerűen több a rossz érzésed és a negatív gondolatod a formáddal, vagy a fogyással kapcsolatban. Az is lehet, hogy van egy traumád, ami feloldhatatlannak tűnik, de nem az. A felismerés könnyebbé teszi a döntést.
  4. Kiválasztod a számodra legvonzóbb módszert. Keresel valakit, akinek sikerült az adott módszert önmagán eredménnyel alkalmaznia, és megkéred, kísérje figyelemmel, és segítse biztatással is a haladásodat. Eltanulod tőle a mesterfogásokat.
  5. Veszel egy nagy levegőt, elkezdesz változtatni. (séta, mozgás, étel mennyiség csökkentés, étel minőség javítás, mentális ráhangolódás, érdekes elfoglaltság, időigényes munka vagy hobbi, amire a „hűtőlátogatásról” átteheted a fókuszt.)
  6. Ha valami nagyon nem az igazi, akkor gyorsítasz, lassítasz, módosítasz, vagy más módszerhez folyamodsz, másik – életmód változtatáson átesett – sikeres embert keresel, aki szakértő.
  7. Kitartóan megteszed az apró lépéseket (nem hagyod, hogy eltérítsen bármi; család, kókuszos tekercs. Ezeket elhárítod, amilyen gyorsan csak lehet. Ha pl. kínálgatnak valami ínycsiklandóval, borral, akkor határozottan közlöd: „köszönöm, hetente egy napot böjtölök, és az a nap éppen ma van.” Mosoly.)
  8. Addig haladsz, amíg elégedett nem leszel a témával kapcsolatban, és ettől kezdve a szinten tartással foglalkozol.

„Honnan vegyek energiát?”

Akkor most nézzük az energiaszintedet. A technika ugyanaz:

  1. Felméred a helyzetet és szembenézel a ténnyel, mely szerint az energia állományod a csőd szélén áll. (Természetesen ennek Te Magad vagy az oka, még ha nem is tudatosan, nem szándékosan rontottad le az állapotodat.)
  2. Keresel valami elfogadható módszert az energiád növelésére.
  3. Ha nagyban gondolkodsz, akkor felkutatsz „energiabomba” embereket, akik hajlandók megosztani veled a módszereiket.
  4. Időt hasítasz ki a „nem létező” idődből és beírod a naptáradba, hogy x napokon y ideig az energiád növelésével törődsz.
  5. Legyőzöd a kezdeti ellenállásodat, (mely szerint ez az egész egy jó nagy butaság, nem létezik semmiféle hülye energianövelés, amikor a főnököd, a családod, a közlekedés, a konkurencia, az APEH, a sok „bunkó” kuncsaft mind a véredet szívja…) és nekiállsz.
  6. Megfigyeled, hogy nő-e az energiád az adott módszerrel. Ha fokozni akarod a növekedést, kipróbálsz újabb módokat addig, amíg megtalálod a számodra legjobban működőt.
  7. Kitartóan végzed az energianövelést, nem csak pár napig, hanem tovább.
  8. Amikor végre buzogsz az energiától, akkor kicsit lazábban veheted a témát.

———

Mi van akkor, ha a kétely erősebb? Mi van, ha kevés az önbecsülésed, úgy érzed, hogy kevés vagy a felelősség vállaláshoz? Mi van akkor, ha semmihez nincs erőd, ha fáradt vagy? Lehet, hogy feladtad, és haladsz a halál felé. Soha nem késő, bármikor felállhatsz. Fejlesztheted a személyiségedet, hogy a kudarcok ne gyengítsenek, hanem erősítsenek, mert a személyiségünk erősítésére hivatottak. Pl. megtanulhatod a pozitív gondolkodást, megtanulhatod a múltad lezárását, és fejlődhetsz először kisebb majd egyre nagyobb feladatok kitűzésével és végrehajtásával.

Hajlandó vagy-e egy ici-picit nagyobb erőfeszítést tenni? Valamit valamiért! Energiát fektetsz be, több energiád lesz. Időt fektetsz be, több időd lesz. Pénzt fektetsz be, több pénzed lesz. Szeretetet fektetsz be, több szeretetet kapsz!

A világ úgy van összerakva, hogy amikor megtanultál valamit, az irányítás átkerül a mélytudatba, és már automatikusan meg tudod csinálni. Felszabadul a tudatos elméd az új tudás számára. Ez nem véletlen! Mindig tegyél magad elé tanulnivaló feladatot, így vállalhatsz felelősséget. Ha nem teszed, sebaj. Akkor a sors tesz eléd megoldandó feladatokat, csak nem biztos, hogy tetszik majd…