Rend

Szeretnénk, ha karácsonyra rend lenne otthon. A karácsony persze nem a nagytakarítás ünnepe, hanem a fény és a szeretet ünnepe.  Mégis… „amint fent, úgy lent”. Ha rend van a fejünkben, akkor rend lesz körülöttünk. Ha rend van körülöttünk, rend lesz az életünkben is. Szeretnék karácsonytól függetlenül is tippeket adni a rendrakáshoz, amelyek nem okoznak túl nagy rumlit, és a végén igazi rend lesz. Nem baj, ha nincs elég hely a pakolásra, nem baj, ha káosz van, nem baj, ha eleinte nincs semmi ötletünk.  Az a lényeg, hogy a fejünkben alakuljon ki valamilyen rendszer. Ha a rendszer előre megvan, akkor könnyű rendet rakni. Valószínűleg a rendszer kialakítása okozza igazán a nehézséget, ezért a tippek a következők:

  • Ránézünk egy pillanatra a rendbe rakandó területre (helyiség, szekrény, papírhalom, könyvtár a számítógépünkön). Elképzeljük, hogy néhány nap vagy hét múlva a vágyunk szerinti rend lesz, azaz mindennek helye lesz, mindent meg fogunk találni. Ha nehéz elképzelni, akkor vegyünk igénybe gondolatban egy varázspálcát, és varázsoljunk egy kellemes rend érzést! (Ha ezt nem tudjuk megcsinálni, akkor marad a „disznóól”. J)
  • Határozzuk el, hogy a jövendő rend érdekében új szokásokat vezetünk be. Más módon fogunk rendet rakni (apránként), és más módon fogunk a későbbiekben rendet tartani (a jelöléseket figyelembe véve). Esélyt adunk magunknak, mely szerint erre képesek vagyunk. Mindenki képes rá, csak egy apró hozzáállás változtatásra van szükség.
  • Eltökélt szándékunk, hogy 9 PERC ALATT VÉGZÜNK! A rendeznivaló holmikat apránként szortírozzuk, egyszerre csak 9 percet foglalkozunk a rendrakással.

 

  • vegyünk le EGYETLEN kisebb könyvespolcról mindent, ami ott van. (Ez 1 perc.)
  • Töröljük át gyorsan a polcot. (Ez 2 perc az előkészületekkel együtt.)
  • Válogassuk szét típus szerint, amit lepakoltunk, azaz tegyük egymás mellé a hasonló fajta holmit. (Ez 1 perc – most nem engedjük bele magunkat a tanulmányozásba, gyönyörködésbe!!!)
  • Fogjunk néhány cetlit, és írjuk rájuk, hogy milyen típusúak ezek a holmik. Pl. „regény”, „tankönyv”, „szobadísz”, „jegyzet”, „egyéb”, „kuka”. (Ez 2 perc.) Ez a leglényegesebb lépés, ennek alapján alakul majd ki a rendszer.
  • Egyszerre egyféle típusú kupacot portalanítsunk, tegyük vissza egymás mellé a polcra, és jelöljük meg cetlivel. Jön a következő típus, portalanítás, polcra rakás, jelölés – amíg vissza nem kerül minden a polcra (a kukábavalókon kívül). (Ez 3 perc, cellux-szal rögzíthetjük a cetliket.)

 

Ezzel a technikával látszólag nem sok minden történik. Picit átvariáltuk a dolgokat, és portalanítottunk. Legközelebb jön a következő polc, hasonló technikával, és egyszer csak a könyvszekrény tiszta lesz, és minden polcon jelöltük, hogy milyen típusú tárgyak vannak rajta. Végül cserélgetéssel apránként egyesítjük az azonosfajta kupacokat, és kész a rend. Hasonló a technika szerszámokkal, iratokkal, számítógépes könyvtárral. Sok sikert kívánok!

Ha továbbra is problémánk van a rendrakással, akkor a „mélytudati szennyeződések” takarítása jöhet szóba.

/2013. 12. 19./

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.