Boldogság szamárlétra

A boldogság egyik elengedhetetlen titka: az ÚJÍTÁS.

Egyszerű, de lényegi összefüggés következik. Figyelj!

A kis újítás kis veszéllyel jár, kis bátorságot igényel, és kis szenvedély gyullad Benned általa. Lehet, hogy kis kudarcod lesz, de benne van a kis boldogság lehetősége is. Minél többször újítasz, minél többször vállalod a kis kudarc lehetőségét, annál több esélyt adsz magadnak a kis boldogságra. Ugyanis a kis kudarcok megerősítenek Téged, mert amikor végre sikerül valami, akkor a korábbi kis kudarcok miatt megérdemeltnek érzed, olyan valaminek, amiért megharcoltál, ami jár Neked. Nem a szerencse, nem az öledbe pottyant, hanem túl vagy az előkészítésen (a kudarcokon), megdolgoztál érte, ettől büszke leszel, és nő az önbecsülésed.

Amikor kis boldogságban vagy, akkor bátrabb leszel, és nagyobb újításhoz is hozzá mersz fogni, ami nagyobb rizikóval jár. Viszont ha buktál, mersz újra kockáztatni, és előbb-utóbb összejön a nagyobb boldogság is, amit megint csak igazán a sajátodnak érzel, mert megküzdöttél érte. A nagyobb boldogság még bátrabbá tesz, még nagyobb újításba mersz vágni, és így tovább.

A nagy újítás nagy veszéllyel jár, nagy bátorságot igényel, nagy szenvedély gyullad Benned általa. Ha nem jól sül el, akkor nagy a kudarc, amire egyébként szükséged van, mert még nem értél meg a nagy boldogságra. A kudarcokra szükség van a boldogsághoz! Ha jól sül el, akkor nagy boldogsággal jár, és sugározni fogsz, az emberek kérdezni fogják Tőled, hogy hogy csinálod. Hát így: végigjárod a boldogság szamárlétráját.

Szamárlétra példák:

Nincs újítás – nincs veszély – nincs bátorság – nincs szenvedély – nincs boldogság

Lehet, hogy nem értesz egyet a fenti összefüggéssel, de figyeld meg magad körül az életet! Ha kihagyod az újításokat az életedből a kényelem, illetve a biztonság miatt, akkor egyre kevesebb élet lesz benned. Kialszik a tűz, elfásulsz, fáradékony és végül lelkibeteg leszel. Egy depressziós ember igencsak fél a változástól, és semmit nem változtat.

  • Ha megszokott, mindig ismétlődő dolgok között vagy – biztonságban és boldogságban érzed magad –, akkor egy idő (néhány hónap, néhány év vagy évtized) múlva valami hiányozni fog az életedből. Nem tudod, hogy mi nyomaszt, nem tudod, mitől szorongsz, nem tudod, hogy mi a problémád, mert látszólag minden rendben. Tapasztalatom szerint ez a látszatboldogság. Ami hiányzik, az a szenvedély, az új dolgokkal kapcsolatos izgalom, az erő, a vibrálás. Tehát a megszokottnál nagyobb újítást kell véghezvinned az életedben, ha a fejlődés fejedelmi útját választod.
  • Ha mindig ugyanazok között az emberek között vagy, akkor egy idő után valamiféle unalom lép az életedbe.
  • Ha megszokott dolgokat csinálsz, mindig ugyanúgy, akkor a lelkedet nem táplálod, előbb-utóbb elfásulsz.
  • Ha mindig ugyanazt olvasod, mindig ugyanazt nézed a TV-ben, akkor a szellemedet nem gazdagítod.
  • Ha mindig ugyanolyan mozgásokat végzel, akkor a testedet nem gondozod igazán.

Kis újítás – kis veszély – kis bátorság – kis szenvedély – kis boldogság

Néhány tippet összegyűjtöttem neked, ez talán beindítja a fantáziádat. Azt tedd meg először, aminek a gondolatára a legjobb érzésed van!

  • Élelem. Ne edd mindig ugyanazt! Vegyél a piacon olyan zöldséget, gyümölcsöt, amit nem szoktál, vagy eddig még sosem próbáltál ki! Vegyél újfajta sajtot, másfajta élelmiszert, mint amit szoktál. Lehet, hogy nem fog ízleni – ez a rizikó –, de lehet, hogy gazdagodsz egy új ízvilággal. Egyél lassabban, mint eddig! Figyeld, melyik falat milyen hatással van Rád! Ha figyelsz az érzéseidre, akkor pontosan fogod érezni, hogy mikor elég az evésből, sosem eszed túl magad. Próbálj ki új étrend-kiegészítőt! Másfajta sütit vagy ételt készíts születésnapra vagy karácsonyra!
  • Öltözködés. Ne hordd mindig ugyanazt a ruhát! Variálj, legyen rajtad mindig valami másképpen, mint tegnap. Lehet, hogy valakinek nem fog tetszeni, ez a rizikó benne, de másképpen fogod magad érezni.
  • Jármű. Ne járj mindig ugyanazzal a járművel! Menj néha biciklivel, vagy autóval, ha teheted! Válts villamosról trolira, metróról buszra néha! Ha teheted, időnként menj gyalog! Lehet, hogy nem annyi a menetidő, ez a rizikó, de új élményekben lesz részed.
  • Útvonal. Járj mindig másfelé! Ha gyalogolsz, vagy autózol, más utcákat válassz, ne csak a megszokottat. Szállj le egy megállóval előbb, vagy később, és élvezd, hogy mást látsz, mint tegnap!
  • TV-műsor. Nézz más műsort, más adót, mint eddig. Lehet, hogy nem fog tetszeni, ez rizikó, de lehet, hogy találsz valami új, érdekes dolgot.
  • Újság, internet. Válts újságot! Lehet, hogy nem arról fogsz olvasni, amiről eddig, de új szemléletmóddal fogsz találkozni.
  • Variáld a frizurádat! Válaszd el máshol a hajadat, tűzd kontyba, ha eddig lógott, engedd le, ha eddig folyton lófarokban volt, tegyél bele másfajta csatot vagy egyebet.
  • Vásárolj néha máshol, mint eddig! Lehet, hogy nem leszel teljesen elégedett, de az is lehet, hogy a másik boltban jobb dologra lelsz.
  • Ha nem olvastál eddig könyvet, csak folyóiratot akkor kezdj el egy könyvet. Ha nem olvastál idegen nyelven, akkor vágj bele. Olvass másfajta irodalmat, mint eddig. Ha nem olvastál verseket, akkor most olvass. Ha nem olvastad híres emberek életműveit, akkor most olvasd.
  • Szórakozás. Menj el más szórakozóhelyre, akár egy másik városba! A rizikó benne van, mert lehet, hogy rosszabb lesz, de annak a lehetősége is benne van, hogy jobb lesz. Ha eddig nem játszottál, most játssz, pl. vegyél magadnak egy távirányítós játék helikoptert!
  • Mozgás otthon. Ha eddig súlyzóztál otthon, akkor most változtass, vegyél egy hastánc videot!
  • Takarítás. Ha eddig a konyhánál kezdted a porszívózást, akkor most kezdd a szobánál! Ha eddig sosem fényesítetted ki a kilincseket, akkor most tedd meg!
  • Megfigyelés. Ha eddig nem figyelted meg a napfelkeltét, akkor most tedd meg! Ha eddig nem láttad a napnyugtát a környéked legmagasabb pontjáról, akkor most figyeld meg! Ha eddig azt figyelted, hogy az embereken mi a ronda, akkor most figyeld azt, hogy mi tetszik bennük. Ha eddig azt figyelted, hogy ki mit bénázik, akkor most kezdd el figyelni, kinek mihez van tehetsége. Ha eddig azt figyelted, hogy körülötted mi nincs rendben, akkor most kezdd el azt figyelni, hogy körülötted mi van rendben.
  • Figyelem összpontosítás. Ha eddig valaminek a hiányára összpontosítottál, akkor most összpontosíts arra, hogy megvan. (Játssz a gondolattal, pontosan mit tennél, ha meglenne – időre, pénzre, párkapcsolatra, bizalomra, figyelmességre, tárgyakra, szexre is gondolhatsz!)

Közepes újítás – közepes veszély – közepes bátorság – közepes szenvedély – közepes boldogság:

  • Kelés. Kelj egy órával korábban! Lehet, hogy három hétig ez kínszenvedés lesz, de a kelés időpontja, sőt az alvás ideje is mindössze egy szokás, ami 21 nap alatt megváltoztatható. Felnőtt embernek 6-7 óra alvás elég. Próbáld ki, mi történik 21 nap után! (Bármilyen új szokást – akár gondolkodási szokást is – kialakíthatsz 21 nap alatt. Pl. új gondolat: „Felébredek óracsörgés ideje előtt 5 perccel.”)
  • Csináld másképpen a munkádat! Tervezd meg, szedd rendszerbe. Ha rumli volt, csinálj rendet, ha gyorsan csináltad, lassulj le (tudatosítsd a mozdulatokat), ha lassan csináltad, gyorsulj fel! Ha felületes voltál, most légy alapos. Ha sodródtál, kezdd el tervezni azt is, ami nem tőled függ!
  • Alkotás. Teremts valamit! Hozz létre valami olyat, ami eddig nem volt. Fess képet, barkácsolj, varrj új ruhát, készíts újfajta süteményeket, ételeket, szervezz meg valamit! Ha eddig sosem csináltál kerti partit, akkor most tedd meg!
  • Lakás. Rendezd át a lakást! Ahol eddig szekrény volt, ott most legyen más! Fesd ki a lakást! Fesd más színűre az ablakokat! Vegyél új bútort, vagy fesd át, alakítsd át!
  • Beszédstílus. Ha eddig káromkodtál, akkor most kezdj el szép szavakat használni! Ha eddig szótlan voltál, akkor mostantól mondd ki, amit gondolsz! Ha eddig panaszkodtál (arról beszéltél, ami nem tetszik Neked), akkor most kezdj el arról beszélni, amit szeretnél (és ami tetszik).
  • Mozgás. Próbálj ki új sportokat!
  • Tanulás. Tanulj mást, mint eddig! Próbálj ki új tanfolyamokat! (nyelv, számítógép, grafológia, stb.)
  • Barátok. Hívj új embereket, menj új emberekhez, keresd új emberek társaságát!
  • Szabadidő. Csinálj mást, mint eddig, keress új hobbyt! Menj el másfajta rendezvényekre, koncertekre, mint eddig! Próbálj ki új klubokat, foglalkozásokat! (kórus, tánc, főzés, varrás, gyertyaöntés, kirándulás, önellátó tanya, stb.)
  • Nyaralás. Menj máshová nyaralni, mint eddig, más időben, mint eddig! Évente legalább egyszer utazz új helyre!
  • Merd megváltoztatni a családi hagyományokat! Ha eddig háznál voltak a születésnapok, akkor most csinálj pl. egy hajókirándulással egybekötött születésnapot.

Nagy újítás – nagy veszély – nagy bátorság – nagy szenvedély – nagy boldogság

  • Ház. Életedben néhányszor válts lakóhelyet! Költözz más lakásba, más faluba!
  • Életedben néhányszor válts munkahelyet! Az új munka félelmetes, emiatt felszabadul egy csomó energiád, szenvedélyes leszel, ami életet lehel Beléd.
  • Tanulj egy új szakmát! Szerezz jogosítványt, csináld meg a nyelvvizsgát! Legyél valamiben szakértő, pl. gombaszakértő vagy bicikliszakértő.
  • Párkapcsolat. Merd leváltani a párodat, ha nincs benne legalább 50% örömöd! (10 tulajdonságából, 10 cselekvéséből, 10 mondatából, 10 gesztusából több mint 5 kell, hogy tetsszen, és a pontos százalékhatárt Te szabod meg.) Ha nem akarsz megalkudni, igazán boldog párkapcsolatot akarsz, akkor 90% kell (– és nem 100, mert a nulla kihívás unalommal jár).

Ha unatkozol a párod mellett, akkor minden újítási lehetőség segíthet, a párodnak is mutasd meg őket!

  • Barátok. Cseréld le a baráti körödet! Amilyen emberek közé jársz, olyan emberré válsz. Olyan emberek társaságát keresd, akikhez szívesen hasonlítanál.
  • Félelem. Tedd meg azt, amitől félsz! Szólítsd meg azt, akit eddig nem mertél, tegyél olyat, amit eddig soha nem tettél. Vágj bele a vállalkozásba, amit elképzeltél!

A boldogság elengedhetetlen – de nem kizárólagos – titka az újítás.

Ha mindig ugyanazon a területen újítasz: pl.

  • ha folyton új szerelmet keresel,
  • ha nem tudsz sokáig egy helyen lenni, hanem újra és újra máshova költözöl,
  • ha nem tudsz tartós mély baráti kapcsolatokat kialakítani, hanem folyton változnak körülötted az emberek,
  • ha valamilyen kényszered van; vásárlási kényszered, evési kényszered, munkakényszered, tökéletességi kényszered,

akkor tűnődj el.

Ha rendszeresen újítasz, mégis elkerül a boldogság, akkor valójában nem az újításon van a hangsúly, hanem hajszolsz valamit, vagy menekülsz valami elől – pl. magad elől. Ez esetben ismerd meg magad! (Olvass személyiségtípusokkal foglalkozó könyveket, menj el személyiségfejlesztő tréningekre, menj el jógázni vagy autogén tréningre!)

Tudod mit? Bármilyen helyzetben vagy, mindenképpen ismerd meg magad! Végtére is – ez is egy nagy újítás, felfedezni, hogy milyen vagy, mik a belső mozgatórugóid, hogyan reagálsz ingerekre, milyen feltételezések, tévhitek, gondolati sémák között mozogsz, amikkel talán korlátozod magad a boldogságban. Ezeket felfedezni, tapasztalatom szerint nagyon izgalmas, felemelő dolog, ami megtölt bennünket szenvedéllyel, és korábban nem ismert lehetőségeket nyit meg előttünk.

A szamárlétra áhított teteje: Igazán boldog akkor leszel, ha végigjárod az újítások illetve a kudarcok szamárlétráját, és így gyűjtesz elég bátorságot ahhoz, hogy a legnagyobb újításodba belefogj, ami a zsenialitásod kiaknázása lesz. Lehet, hogy a célod végrehajtásához az életed kevés lesz, de a cél felé haladva végtelenül boldognak érzed majd magad. Gyerünk! Járd végig a szamárlétrát, közben keresd meg, miben vagy zseni, mi az, amit imádsz. Tökéletesítsd magad, legyél benne profi, és végül állítsd mások szolgálatába! A boldogság elkerülhetetlenül melléd szegődik.

Újíts!!!

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.